храни и напитки

Мястото на яйцата не е във вратата на хладилника!Мястото на яйцата не е във вратата на хладилника!

Дори да има специално място за тях, яйцата не е препоръчително да стоят във вратата на хладилника

Яйцата са едно от нещата, които най-вероятно ще намерим във всеки хладилник. И както ще стане ясно по-надолу, съвсем нелогично повечето производители на хладилници, предвиждат специално място за яйцата във вратата на хладилника.

На първо място е добре да започнем от това, че както и да се съхраняват яйцата в хладилника, не бива да ги използваме след повече от месец и половина – при това, ако яйцата при купуването им са били наистина пресни.

Независимо от срока на годност, отбелязан на опаковката с яйца, след около 6 седмици, дори да са съхранявани при температура от 5-6 градуса, е най-добре да не ги консумираме независимо на каква термична обработка ще ги подложим.

Повечето от нас, и в това няма нищо нелогично, използват мястото за яйца, предвидено във вратата на своя хладилник. Всъщност обаче това е най-лошото място за тяхното съхранение.

Първото съображение против е, че именно на вратата температурата е най-висока. Освен това, при отварянето на хладилника, най-много по-топъл въздух достига именно до там, т.е. получаващите се температурни амплитуди намаляват срока на годност на яйцата.

Нашият съвет: за да запазите най-дълго време яйцата можете да използвате формата в хладилника (ако има такава), но само ако е подвижна. Ако не е, по-добре намерете друг начин да направите най-доброто за тях: яйцата се запазват най-добре, когато са подредени с върха надолу, в съд или контейнер, който се затваря плътно.

Loading
дневен бюлетин

галерии