храни и напитки

Може ли определени храни да предизвикат уринарни инфекцииМоже ли определени храни да предизвикат уринарни инфекции

Има полезни, но и проблемни храни, когато става дума за уроинфекции

Инфекциите на уринарния тракт са вторият най-често срещан вид инфекции. Те се развиват, когато в пикочния канал се прикрепят бактерии.

Въпреки че храните сами по себе си не предизвикват уринарни инфекции, здравословната диета може да помогне да се предпазите от всяка инфекция или пък да подпомогне лечението и ограничаването на така неприятните симптоми.

Проблемни храни

Тъй като питателните храни могат да подсилят устойчивостта на тялото към инфекции, съответно консумирането предимно на продукти с ниска хранителна стойност може да повиши риска от инфекции на уринарния тракт.

Ако такава инфекция вече е налице, ограничаването на рафинираните храни - белия хляб и захар, червеното месо и всички видове комерсиални бисквити, кексчета, снаксове, пържени картофи и преработени храни, ще помогне за облекчаване на симптомите. Алкохолът и кофеиновите напитки (кафе, чай, енергийни напитки), както и безалкохолните по правило влошават симптомите.

Полезни храни

Боровинките – и сини, и червени, както и неподсладения сок от червени боровинки съдържат естествени вещества, които помагат за предпазване от бактериите, които се прилепват за тъканта на пикочния мехур, като по този начин понижават риска от уроинфекции.

• При вече налична инфекция, богатите на фибри храни като фасул, леща, малини и артишок са от полза за ограничаване на симптомите.
• Цветните плодове и зеленчуци като цитрусовите плодове, доматите, броколито и чушките осигуряват изобилие от антиоксиданти, които подпомагат способността на тялото да устои на инфекциите или да се излекува от тях.
• Допълнително ще са от полза здравословни източници на мазнини като зехтин, ядки, семена и авокадо.
• Заместете червеното месо с източник на крехки протеини като тофу, риба и фасул.
• Киселото мляко съдържа полезни пробиотични бактерии, които помагат и за предпазване и за ограничаване на пораженията от евентуална инфекция на уринарния тракт.

В данните за изследване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition през март 2003 г., изследователите анализират диетичните навици и симптомите на инфекции на уринарния тракт при 324 жени. Тези, които консумирали пресни сокове, особено такива от боровинки и други дребни горски плодове, както и млечни продукти с пробиотици показвали значително по-рядко симптоми на уроинфекции в сравнение с останалите участнички в изследването.

Учените заключават, че хранителните навици и типа диета могат да са значим рисков фактор за повторната поява на такива инфекции и препоръчват именно правилната диета да е първа стъпка към превенцията.

Как да решим проблема

Ако подозирате, че има връзка между диетата ви и проблемите с уринарния ви тракт, на първо място потърсете съвет от лекар и/или диетолог. Тъй като хранителните алергии могат да направят организма по-податлив на такава инфекция, специалистите препоръчват да се избягват потенциалните алергени като например пшеница и царевица както и на млечните продукти.

Хранителните добавки могат да помогнат за облекчаването на хранителните дефицити, особено ако здравословната и балансирана диета е трудно постижима по някаква причина. Добавките, които най-често се препоръчват за справяне със симптомите на инфекциите на уринарния тракт, са основните мултивитамини, пробиотици и омега-3 мастни киселини, които съдействат за облекчаване на възпалението. За да избегнете обаче евентуалните странични ефекти и взаимодействия на хранителните добавки с други лекарства, които приемате, най-добре потърсете предварително мнението на специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии