храни и напитки

Маргарин или маслоМаргарин или масло

Кое е по-полезно и съдържа по-малко и по-здравословни мазнини

... , маргаринът все пак стимулира тялото да произвежда такъв. Така че предимството на маргарина, че е „полезен за сърцето” всъщност не е толкова голямо, колкото се рекламира.

Маслото също може да съдържа остатъци от пестициди и други токсини. Всички тези съставки се концентрират в мазнините и превръщат високомаслените млечни продукти в по-опасния избор пред нискомаслените или обезмаслените.

Разбира се, маслото е най-високомасления млечен продукт. Маргаринът би трябвало да не съдържа токсини, но, в зависимост от това откъде е дошло растителното масло за производството му, може и да съдържа такива. Възможно е да съдържа и десетки химични добавки. Така че в това отношение маслото и маргаринът са като че ли наравно.

Най-значимата сфера на сравнение е различната химическа структура на съдържащите се мастни киселини в маслото и маргарина. Маслото е натурален продукт и мастните му киселини са структурно подобни на тези в телата ни. Високата температура и химикалите, които се използват за преобразуването на зеленчуковото масло в маргарин променя мастните киселини в неестествени за нашия организъм форми, които по този начин се оказват по-нездравословни за консумация.

И така, вместо да се питаме кое е по-полезно – маслото или маргаринът, може би трябва да си зададем въпроса кое е по-малко вредно - тъй като и двата продукта са концентрирани мазнини, които - в прекомерни количества! - допринасят за нездравословната консумация на излишни калории.

  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии