храни и напитки

Маргарин или маслоМаргарин или масло

Кое е по-полезно и съдържа по-малко и по-здравословни мазнини

Маргарин или масло? От години се води спор кое от тях е по-полезно за здравето. И макар доводите – и за и против маслото и маргарина да се трупат, окончателно мнение все още липсва. Все пак, за да може всеки от нас да избере, ще изброим някои безспорни факти. А предпочитанията са лично решение.

Думата „маргарин” идва от гръцкото название за перла, защото в самото начало маргаринът бил твърд, бял и отразяващ светлината продукт. Също така не бил особено вкусен – защото бил правен от телешка мазнина, мляко и накълцани овчи стомаси и кравешки вимета. Как ви звучи? Единственото преимущество на маргарина в края на 19 век била много по-ниската му цена спрямо маслото. По това време той бил храна за бедните.

След това, в началото на миналия век, производителите на хранителни продукти открили как да втвърдяват течните масла като предизвикват реакция с водорода под въздействието на метални катализатори и висока температура.

Зеленчуковите и рибените масла се превърнали в подходящ суров материал за производството на маргарин. Производителите купували най-евтините масла, обработвали ги химически до мека неутралност и ги втвърдявали под формата на маргарин.

По-късно единствено зеленчуковите масла останали продукт за направата на маргарин, а експертите през следващите 30 години успели да подобрят вида, способността за мазане и най-вече вкуса на маргарина, като всъщност целта им била да наподобят този на маслото.

Днес много хора гледат на маргарина не като на евтин заместител на маслото, а като на по-здравословна негова алтернатива. Този се дължи най-вече на засиленото внимание върху ролята на наситените мазнини и холестерола за развитието на атеросклероза - дегенеративно състояние на артериите, което предразполага към сърдечна недостатъчност, удар и други сърдечносъдови заболявания.

Маслото е най-наситената животинска мазнина и наистина съдържа много холестерол. Когато лекарите установили това, те започнали да препоръчват на пациентите си маргарина като по-здравословна алтернатива. Индустрията била в печеливша позиция, защото започнала да произвежда маргарина само от полиненаситени зеленчукови масла и да акцентира на това, че в него не се съдържа холестерол. И, въпреки че много от хората биха признали, че предпочитат вкуса на маслото, в същото време те смятат, че маргарина е по-полезен за здравето.

Наистина ли маргаринът е по-полезен от маслото

На първо място, риска от преждевременна смърт и сърдечносъдови заболявания е висок, предимно ако общата консумация на мазнини за деня надвишава 30% от приетите калории. Много хора консумират по-големи количества, и, ако искат да ги ограничат, трябва да се откажа и от маслото, и от маргарина, особено ако ги мажат върху хляб, заливат с тях картофи или други зеленчуци.

Второ, макар и да е ясна опасността за сърцето и артериите в следствие на наситените мазнини, много хора не знаят факта, че процесът по втвърдяване на зеленчуковите масла за получаването на маргарин всъщност създава наситени мазнини.

Когато се съхраняват в хладилника, полиненаситените зеленчукови масла остават бистри и могат да се наливат или мажат лесно. Наситените мазнини като маслото стават на ниска температура стават матови и твърди.

Без значение колко са били ненаситени маслата, които се съдържат в маргарина, те са станали по-наситени от самия процес, който ги превръща в твърда субстанция. Повечето производители на маргарин не посочват какъв процент наситени мазнини се съдържа в продукта им и, макар и да не съдържа холестерол...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии