храни и напитки

И от диетичните напитки се пълнееИ от диетичните напитки се пълнее

Диетично не означава винаги и полезно

Консумацията на диетични безалкохолни напитки не е предпоставка за отслабване, а напротив – за напълняване, твърдят специалисти в областта на храненето, цитирани от Ройтерс.

Според теорията, върху която те стъпват, за да изведат доказателства за тезата си, организмът е устроен така, че използва вкусовете, за да регулира усещането за глад и засищане. Изкуствените подсладители в диетичните напитки обаче възпрепятстват правилното функциониране на този естествен механизъм и се превръщат в предпоставка за злоупотреба с храна.

Учените са категорични, че по време на диета за отслабване консумацията на газирани напитки, дори и без калории, трябва да се спре, тъй като те влияят негативно, повишавайки апетита.

С течение на времето, същите тези изкуствени подсладители водят до трайно увеличаване на показателите на кръвната захар в организма.

Проучване, обхванало близо 500 души, показва, че за период от 10 години тези хора, които всеки ден пият безалкохолни напитки, са повишили обиколката на талията си със 70% повече в сравнение с тези, които не пият дори и нискокалорични безалкохолни напитки. Резултатите сочат, че и само две такива напитки на ден са достатъчни, за да се увеличи значително обиколката на талията.

Друго изследване с над 3700 участници и продължило осем години, също сочи, че при тези хора, които редовно консумират нискокалорични газирани напитки, се наблюдава в пъти по-често наднормено тегло в сравнение с тези, които избягват подобни питиета.

Такива резултати се отчитат и при отчитане на влиянието, което оказват върху организма страничните фактори като тютюнопушене, физическа активност, хронични заболявания.

Според диетолозите диетичните напитки наистина са източник на по-малко калории, но в същото време крият точно толкова рискове за здравето, колкото и тези, които не са с нискокалорични.

Loading
дневен бюлетин

галерии