храни и напитки

Газираните напитки са вредни за бъбрецитеГазираните напитки са вредни за бъбреците

Причината е в увеличената консумация на фруктоза, твърди изследване

Жените, които всеки ден изпиват по две или повече чаши газирани напитки, два пъти по-често показват признаци на заболявания на бъбреците, заявяват лекари от Университета Лойола, САЩ. Такъв риск учените не отчитат при мъжете.

Честата консумация на газирани напитки води до албуминурия – повишено съдържание на белтъчини в урината. Здравите бъбреци филтрират големите молекули (като албумина), но техните твърде високи концентрации могат да доведат до нарушена бъбречна функция.

Около 11% от хората заболяват от албуминурия в някакъв момент от живота си, а 17% от тези, които изпиват дневно по 2 или повече газирани напитки, имат някакви здравословни проблеми с бъбреците.

През последните години силното повишаване на нивото на заболеваемост от захарен диабет, затлъстяване и болести на бъбреците се обяснява именно с увеличената употреба на фруктоза – подсладителят, който се използва за производството на повечето видове газирани напитки.

Но основната вреда от газираните напитки се състои в количеството захар, което те съдържат, отбелязват американските учени, цитирани от Ройтерс.

Симптомите на бъбречните заболявания при жените най-често са следните:
• по-бързо и лесно настъпване на умора,
• лош апетит,
• проблеми със съня,
• подуване на краката,
• нарушения в концентрацията,
• отслабване на костите.

Нелекувани своевременно тези симптоми могат да доведат и до развитието на високо кръвно (хипертония) и прояви на анемия. Те нарушават работата на нервната система и водят до сърдечно-съдова дисфункция.

Loading
дневен бюлетин

галерии