храни и напитки

4-те най-полезни и 3-те най-вредни подсладители4-те най-полезни и 3-те най-вредни подсладители

Сладкото не е прищявка, а необходимост за тялото ни

Някои подсладители са вредни и за тялото и околната среда – това показват все повече изследвания. Но има няколко, които дори повишават приема на витамини и минерали, като в същото време задоволяват желанието ни за нещо сладко.

Засега най-много са данните за вредите от фруктозния сироп и рафинираната захар. Но, имайки предвид маркетинговата мода за различни „натурални” алтернативи, е доста трудно, наблюдавайки само пазара, да определим кои са наистина полезните подсладители.

Нови изследвания като например това, публикувано в списание Cancer Research, показват, че фруктозата, намираща се в агавата, меда и дори в някои плодове, макар и в малки количества, покачва риска от някои видове рак. Но това не значи да се откажем от ябълките и портокалите, нито дори от меда, само заради резултатите от едно изследване.

Натуралните подсладители, които се съдържат в плодовете и зеленчуците са необходими за изхранването на полезната микрофлора в червата, за поддържането на здравето на имунната система. Това е причината природата да е „сложила” по малко захар в плодовете и зеленчуците – за поддържането на екосистемата в нас жива. Нещо повече - малкото количество фруктоза в тези продукти е балансирано с минерали, витамини и други жизнено важни хранителни вещества.

Плодовете и зеленчуците осигуряват нужната захар на тялото, но, когато имаме нужда от подсладител за чая, сладкишите или каквото и да е друго в кухнята, е важно да знаем разликата между полезните и вредните видове в света на сладкото.

Вреден подсладител №1: Аспартам

Доказателствата за това дали е безопасен аспартамът, изкуственият подсладител използван почти винаги в нискокалоричните храни и напитки, са разнопосочни, но данните показват, че при някои хора се появява главоболие и цялостно неразположение след приема на каквито и да е продукти, съдържащи този заместител на захарта. За да улесним живота на всички, ето един пример защо е по-добре да избягваме аспартама. Изследване, проведено в Университета на Ливърпул, показва, че, когато се смеси с оцветител за храни, аспартамът става токсичен за мозъчните клетки. Което е по-лошото, този подсладител се използва в много диетични напитки, а опитите доказват, че консумацията им повишава риска от развитието на диабет и метаболитен синдром. Установено е и че един от вредните резултати при химическото разлагане на аспартама е формалдехидът. Сладко, а? Съвсем не е така!

Вреден подсладител №2: Агава

Макар и екзотичен и съблазнителен, е по-добре да държим този подсладител далеч от кухнята си. Много нектари от агава съдържат 70-80% фруктоза. Агавата освен това е силно преработена по начин, сходен с този, по който превръща царевицата във високо фруктозен царевичен сироп.

Вреден подсладител №3: Сукралоза

Сукралозата може и да произлиза от захарта, но крайният продукт е всичко друго, но не и натурален. Този подсладител се преработва с помощта на хлор, а изследванията показват, че сукралозата преминава през телата ни и накрая попада в заводите, пречистващи отходната вода, където не може да се разгради. Тестове в Норвегия и Швеция са установили наличие на сукралоза в повърхностната вода надолу по течението на някои водни басейни, което може да промени хранителните навици на организмите и да попречи на фотосинтезата, излагайки цялата хранителна верига на риск. Химически извлеченият изкуствен подсладител ацесулфам К също е бил открит в уж пречистената вода.

Полезен подсладител №1: Стевия

Всички сме чели, че трябва да ограничаваме захарта, но за целта са ни нужни добри алтернативи, а стевията е най-безопасният...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии