храни и напитки

10-те най-полезни храни10-те най-полезни храни

Каквато храна ядем, така и ще се чувстваме. Логично, нали?

... Доматеният сок също е добра опция, но е важно да избираме видовете без много добавен натрий.

7. Ябълки

Ябълките помагат за понижаването на холестерола, предпазват от много видове рак и ни носят здравни ползи, свързани с много други състояния като болестта на Алцхаймер, астма и диабет. Ябълките са особено богати на антиоксиданти и съдържат много витамин С и фибри. Но трябва да имаме предвид, че те са един от най-замърсените с пестициди плодове, затова, когато е възможно, е добре да избираме органични.

8. Сьомга

Сьомгата е пълна с полезните за сърцето омега-3 мастни киселини, които се свързват с понижения риск от внезапна смърт от сърдечна недостатъчност, от влошаване на паметта и болестта на Алцхаймер. Сьомгата е сред храните, които доказано контролират симптомите на различни заболявания - от депресия до артрит. Дивата сьомга е по-добрият избор пред отгледаната във ферма, защото не е замърсена.

9. Сладки картофи

Сладките картофи са сред изброените тук най-полезни храни по съвсем основателна причина – те са богат на хранителни вещества зеленчук, който съдържа големи количества фибри, калий, витамини А и С. Сладките картофи също така са пълни с антиоксиданти и са с доказани противовъзпалителни свойства - стабилизират нивото на кръвната захар като по този начин, освен всичко останало, ни помагат да се чувстваме сити за по-дълго време.

10. Бадеми

Бадемите са последната сред храните в класацията ни. Те са пълни със здравословни мононенаситени мазнини, а съдържат и протеини, фибри, калий и калций. Богати са и на витамин Е и помагат за понижаването на нивото на холестерола, намаляват риска от сърдечни заболявания и диабет и имат противоракови свойства.
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии