храни и напитки

10-те най-полезни храни10-те най-полезни храни

Каквато храна ядем, така и ще се чувстваме. Логично, нали?

Разбира се, няма стандартни критерии за определянето на най-полезните храни. Но тези, които сме подбрали тук, са истински хранителни електроцентрали, пълни с витамини, антиоксиданти и други полезни хранителни вещества. Ако заместим някои от вредните храни, които сме свикнали да ядем ежедневно, с тези полезни продукти, съвсем скоро ще забележим разлика в това колко по-добре се чувстваме, а и изглеждаме.

1. Зехтин

Зехтинът съдържа мононенаситени мазнини, които имат няколко отлични здравословни ползи – понижават риска от сърдечни заболявания и рак. Тайната на известната средиземноморска диета е, че хората в тази част на света си набавят предимно мононенаситени полезни мазнини като тези в зехтина и по-малко наситени и транс мазнини, което води до по-ниска заболеваемост от сърдечни заболявания, атеросклероза, диабет, рак на дебелото черво и астма. За да се възползваме от пълните ползи от зехтина, е добре да купуваме екстра върджин - той съдържа най-много полифеноли и е най-малко преработван.

2. Боровинки

Боровинките са в почти всички класации за най-полезни храни, защото съдържат мощни антиоксиданти и понижават нивото на „лошия” LDL холестерол. Всъщност, в скорошно изследване на Университета „Тафтс” тези антиоксиданти са били поставени на първо място сред 40 други тествани плодове и зеленчуци. Боровинките се свързват с много здравословни ползи като понижаване на риска от сърдечни заболявания и рак, подобряване на зрението и функциите на уринарния тракт, както и с противовъзпалителни свойства.

3. Кисело мляко

Киселото мляко съдържа полезни бактерии, които помагат за поддържането на имунната система, борят се с инфекциите и подобряват здравето на храносмилателната система. Киселото мляко помага и за предпазване от остеопороза и понижава риска от високо кръвно налягане. Също така е отличен източник на калций и витамини от група В. Важно е обаче да избираме нискомаслено кисело мляко без много високо съдържание на подсладители – обикновено овкусените млека са пълни със захар. Затова винаги трябва внимателно да четем етикетите.

4. Броколи

Броколите са в списъка с най-здравословните храни, защото са пълни с витамин С, калций и фолиева киселина, както и с мощни антиоксиданти. Броколите са доказано храна с противоракови свойства – те стимулират тялото да изработва естествени субстанции, борещи се с рака, и затова диетите, включващи броколи, предпазват от различни видове рак. Броколите са богати и на разтворими фибри и имат малко калории. Сред другите здравословни ползи са способността за предпазване от остеопороза и понижаването на високото кръвно налягане.

5. Спанак

Спанакът предпазва от загуба на мускулите и костите и се свързва с понижен риск от рак и сърдечни заболявания. Богат е на антиоксиданти и витамините А, С и К, както и на калий и фолиева киселина. Спанакът е една от най-здравословните храни, които можем да консумираме – не много други продукти могат да се похвалят със същата питателност в минимално количество калории.

6. Домати

Доматите са богати на ликопен, който е мощен антиоксидант, помагащ да се предпазим от рака. Доматите са пълни с витамините А и С, както и с калий. Редовната консумация на домати понижава риска от развитие на сърдечно заболяване, подобрява здравето на простатата и понижава холестерола. Когато избираме кетчуп, е важно да взимаме органичен, който съдържа много повече ликопен....
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии