диета и отслабване

Защо не успяваме да отслабнемЗащо не успяваме да отслабнем

Противовъзпалителната диета е най-добрият начин за изгаряне на натрупаните мазнини

Много хора не успяват да отслабнат, дори когато спазват стриктно диетата си и наблягат на консумацията на по-нискокалорични храни. Дори да са налице някакви резултати, то те са незадоволителни или краткотрайни. Но на какво се дължи това? Диетолозите от списание Prevention обясняват защо всъщност това явление не е нито странно, нито нелогично.

На какво се дължи това?

Традиционните диети с намалено количество калории се назначават от специалистите, когато основна цел е с храната в организма да постъпва по-малко енергия. Най-лесно калоричността се намалява чрез изключване на мазнините. По този начин у човек се създава погрешното впечатление, че е възможно да се отслабне само за тяхна сметка. На този принцип са изградени всички популярни диети, които се базират на нискомаслени или обезмаслени продукти. Този тип хранене препоръчва калориите да се набират за сметка на въглехидратите и обезмаслените белтъчини.

Но нито масовият преход към тези продукти, нито диуретичните средства, стимулаторите и чудо-таблетките не се оказаха способни да разрешат проблема, твърдят авторите на статията: “Затова и през последните 40 години затлъстяването се превърна е едно от най-разпространените заболявания. Някои изследователи наричат това явление “американски парадокс”, като по този начин изтъкват, че причината се крие в намаляване на физическата активност на хората по отношение на потребяваната храна. Отказването от мазнини води до опасен недостиг на полезни мастни киселини в организма, предупреждават диетолозите. Неслучайно този тип диета е наречена “инсулинова” - тя заставя организма да изработва много инсулин.

В последно време възгледите на учените се променят кардинално. Днес ние знаем, че мастната тъкан не е инертно “хранилище на мазнините”, а самостоятелен ендокринен орган, цяла “фабрика” за производство на про- и противовъзпалителни вещества – адипокини.

Колкото повече са мазнините, толкова повече ПРОвъзпалителни вещества се произвеждат, т.е. възпалителните процеси в тялото са улеснени. Много от тези вещества постъпват в кръвта и въздействат на различните органи и тъкани (мускули, черен дроб, черва, съдове), като предизвикват локални възпалителни процеси.

А докато в организма “тлее” хронично възпаление, борбата с наднорменото тегло е невъзможна. Най-добрият начин за прекратяване на растежа на мастната маса и за започването на изгаряне на мастните натрупвания е ПРОТИВОвъзпалителната диета, напоследък и в съчетание с липотерапията (инжектиране на мастноразтворими вещества), твърдят американските специалисти.

Loading
дневен бюлетин

галерии