диета и отслабване

Вегетарианството: какви мултивитамини да изберемВегетарианството: какви мултивитамини да изберем

Липсата на месо в диетата може да създаде дефицит на някои витамини и минерали

Добре планираната вегетарианска диета е здравословен начин да се предпазим от сърдечни заболявания, диабет, затлъстяване и рак, твърдят от Американската асоциация по диететика (American Dietetic Association). За вегетарианците е важно да консумират разнообразни богати на хранителни вещества продукти, за да получават и онези вещества, които другите си набавят от животинските продукти.

Ако се нуждаем от повече хранителни вещества, отколкото диетата ни доставя, приемането на мултивитамини е вариант да компенсираме недостига. Преди да започнем да приемаме мултивитамини или каквито и да е хранителни добавки обаче е добре да се консултираме със своя личен лекар или с друг здравен специалист.

Вегетарианците, разбира се, имат по-ограничен избор от храни – след като месото е изключено от диетата. Все пак има много и богати на хранителни вещества продукти, от които можем да си набавяме необходимото – семена, ядки, плодове, зеленчуци, млечни продукти. Жените обаче имат нужда от повече калций и желязо в сравнение с мъжете, което също трябва да се вземе под внимание.

Правилно избраните мултивитамини могат да ни помогнат да изпълним необходимото количество приети витамини и минерали за деня.

Желязо

Желязото е особено важна хранителна съставка, която трябва да включим в диетата си, защото обикновено то се набавя от месото. Тялото ни има нужда и от допълнително желязо, защото всеки месец с менструалния цикъл губим по много от този минерал. Препоръчва се жените на възраст между 19 и 50 години да консумират поне 8 мг желязо всеки ден, а по-възрастните – по 5 мг. Витамините, предназначени за вегетарианци, обикновено включват желязо, но и обикновените мултивитамини по правило също съдържат задоволителни количества.

Калций и витамин D

Като жени ние сме изложени на по-голям риск от остеопороза в сравнение с мъжете. Калцият заздравява костите и предпазва от остеопороза, а витамин D помага на тялото да абсорбира по-добре калция. Добре е да приемаме мултивитамини или специални витамини с повишено съдържание на калций и витамин D.

Дневните препоръчителни дози калций се равняват на 800 мг за жените на възраст между 19 и 50 години и 1000 мг за по-възрастните. За витамин D съответните количества са 600 IU за жените до 70-годишна възраст и 800 IU над тази възраст.

Витамин В12 и цинк

Вегетарианците често имат недостиг на витамин В12 и цинк. Витамин В12 помага на мозъка и нервната система да функционират правилно. Той се съдържа изключително в животинските продукти като месо и млечни продукти.

Препоръчва се жените да консумират не по-малко от 2,5 мкг (микрограма!) витамин В12 дневно. Ако жената е бременна или кърми, необходимата доза е по-висока – 2,8 мкг.

Цинкът подпомага имунната система и се намира в морските храни, месото, млечните продукти и някои семена и бобови култури. Препоръчителната минимална дневна доза цинк за жените е 6,8 мг.

Loading
дневен бюлетин

галерии