диета и отслабване

Подходящата закуска след обяд помага за отслабванеПодходящата закуска след обяд помага за отслабване

200 калории в следобедните часове намаляват острото чувство за глад

Отслабването не изисква непременно да не си дояждаме. Далеч по-правилно е ако дори похапваме допълнително – особено между обяд и вечеря. Разбира се, много важно е какво. Това е мнението на група американски учени от Онкологичния център „Фред Хачинсън”.

Според тях добре подбраната и по количество, и по вида храни, допълнителна закуска – както към 10-11 сутринта, така и в следобедните часове, приблизително по средата между обяда и вечерята, не само не водят до напълняване, а напротив – помагат за постепенното и трайно отслабване.

В проведеното от специалистите изследване участвали повече от 120 жени на възраст между 30 и 75 години, всички те с наднормено тегло или страдащи от затлъстяване. На всички тях подробно било обяснена необходимостта да се ограничат калориите в диетата, но относно закуските не били направени никакви уточнения. Участниците в експеримента трябвало да си водят дневник на това кога и какво ядат.

Резултатите показали, че всички жени, които хапвали допълнително между закуската и обяда, отслабнали със 7%. Онези, които си правели следобедна закуска успели да постигнат още повече – намалили теглото си с 11%.

Изследователите, цитирани от Ройтерс, дават следното обяснение на този факт: при повечето жени между закуската и обяда няма много време. Ако между двете основни хранения има и допълнителна закуска, това води до по-малко обилен обяд и прием на повечето калории за деня в неговата първа половина.

Между обяда и вечерята от друга страна има значително повече време. Чувството на глад става много силно и на вечеря жените са били склонни да преяждат.

Затова, независимо кога – дали между закуската и обяда или между обяда и вечерята, ако похапваме нещо – най-добре плодове или зеленчуци, това увеличава чувството за ситост – основно заради голямото количество фибри в този тип храни.

„Отслабването не е задължително да се постигне с ограничаването на броя хранения през деня”, обясняват американските специалисти, „Гладът е най-големият враг на всеки, която иска да постигне отслабване. Затова, ако похапваме нещо леко – основно плодове и зеленчуци – между основните хранения, това ни създава повече комфорт и ни предпазва от преяждане”.

Учените обаче уточняват, че трябва да похапваме допълнително само ако изпитваме глад: „Допълнителната храна, поета защото просто нямаме какво да правим, е ненужна. Калориите в едно похапване не бива да са повече от 200, като най-добре е да включим в него плодове, кисело мляко, малко ядки и напитки без захар”.

Loading
дневен бюлетин

галерии