диета и отслабване

Любов, брак и... напълняванеЛюбов, брак и... напълняване

Какви са причините да прекаляваме с храната след като вече сме се задомили

... развитие на плода, а прекомерното напълняване може да доведе до усложнения по време на раждането. Здравословният баланс ще ни подсигури, че заедно с бебето сме оптимално нахранени и че раждането ще протече без усложнения.

Ако обаче сме с наднормено тегло в началото на бременността или наддадем твърде много или недостатъчно килограми, е добре да се консултираме с квалифициран диетолог, който да ни помогне да отслабнем преди да забременеем или да ни помогне с наставления по време на бременността, за да се уверим, че няма да напълняваме твърде много всеки път, когато чакаме бебе.

4. Искаме да зарадваме любимия

Една от най-често срещаните причини за напълняването на двойките след брака, е желанието на партньорите да зарадват любимия. По този начин хранителните навици неусетно се изменят. Ако едно момиче, което до сега е ядяло предимно салати и кисело мляко, се омъжи за човек, който обича да си похапва чипс и пържоли, тя или ще трябва да готви две отделни ястия за себе си и за мъжа си, или, както става обикновено, ще поеме по пътя на най-малкото съпротивление и ще приготвя само любимите храни на съпруга си. Липсата на време, напрежението на работното място и финансовите съображения допринасят за този тип адаптация, който от своя страна води до напълняване.

Когато сме изтощени след дълъг ден в офиса, едва ли ще имаме енергията да готвим различни ястия, при положение, че е толкова по-лесно просто да отстъпим и да минем на неговия хранителен режим. Иронично, но според изследванията, въпреки че обикновено жените са тези, които правят покупките, това каква храна ще влезе в къщата се съобразява предимно с вкусовете на мъжа и децата.

Време е жените в ролята си на домакини и готвачи да започнем да направляваме цялото си семейство към по-здравословните хранителни навици, от които не се напълнява.

5. Тревожността и депресията

Нито една двойка преди брака не може да си представи, че след няколко години ежедневния живот с друг човек или с цяло семейство може при определени обстоятелства да доведе до тревожност и депресия. Но щом магията на романтиката направи път на реалността веднага след брака, се оказва, че трябва да ходим на работа, да се грижим за деца, да спестяваме и икономисваме и никога повече да нямаме време само за себе си. Тревожността може да доведе до утешително хранене и натрупване на килограми, а депресията може да причини масивно напълняване или отслабване в зависимост от индивидуалната реакция на човека.

Ако подозираме, че напълняването ни след брака може да се дължи на психологическа причина, е препоръчително да се консултираме с клиничен психолог преди да съсипем фигурата и брака си. Психологическото консултиране и/или фамилната терапия могат да помогнат много за проблема с напълняването.

Всички тези фактори обаче са само върхът на айсберга що се отнася до определянето на причините за неспирното напълняване след брака. Най-добре е да седнем и да премислим какво точно се е променила в живота ни, което ни кара за ядем толкова и да трупаме купища килограми. Щом веднъж открием специфичния фактор (или фактори), които водят до напълняването, е време да станем по-активни и да променим нещата. Важно е да потърсим нужната помощ от квалифициран диетолог, клиничен психолог или лекар, защото може би не само талията ни е в опасност.
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии