диета и отслабване

Любов, брак и... напълняванеЛюбов, брак и... напълняване

Какви са причините да прекаляваме с храната след като вече сме се задомили

Много хора, най-вече жените, откриваме, че напълняването се оказва неизбежно последствие от влюбването и брака. Но какво можем да направим, за да си върнем стройната фигура или най-малкото да спрем да напълняваме още и още, докато празнуваме годишнина след годишнина? Истината е, че напълняването след брака може да е в резултат от множество различни фактори – както физически, така и психологически. Ето няколко от потенциалните причини за този неприятен феномен:

1. Вече не ни се налага да си търсим партньор

Щом веднъж сме постигнали целта си да си намерим партньор, за който да се омъжим, стимулът да поддържаме привлекателния си външен вид, за да привличаме противоположния пол, намалява значително. Когато след брака поддържането на перфектното тегло (което обикновено е неестествено ниско) вече не е приоритет, много хора се отпускат и започват да преяждат, за да компенсират годините, през които са гладували в името на любовта.

Жените погрешно вярват, че мъжете ще ги обичат, само ако имат перфектна фигура и затова с години се подлагат на диети с гладуване и натоварващи тренировки, за да изглеждат супер слаби и стройни. Иронично, изследванията всъщност показват, че мъжете по-скоро избират закръглени в ханша жени с голям бюст, когато търсят брачен партньор и майка за децата си.

Всяка жена, която се е подлагала на всевъзможни диети години наред и е полагала неимоверни усилия да бъде възможно най-слаба за сватбата си, изпитва облекчение щом празникът приключи и е „уловила” своя мъж. Напълно нормално е да се отпусне и да започне да се храни, но, ако прекалява и се насочва към другата крайност, ще започне да напълнява постоянно.

Най-удачният подход в този случай е да не си поставяме невъзможни стандарти по отношение на външния вид преди да срещнем мъжа на живота си и след това да не обръщаме ситуацията след брака като си изградим навик да се храним балансирано и да правим разумно количество упражнения, независимо дали вече сме открили любовта или още я търсим.

2. Контрацепцията

В наши дни много млади двойки след брака решават да отложат раждането на деца, докато не постигнат различни други цели в живота си – да имат стабилна работа, собствен дом или да попътуват по света, да си купят кола, да завършат образованието си. В следствие на това повечето жени използват контрацептивни таблетки на хормонална основа за различни периоди от време след брака. Проблемът с използването на каквито и да е женски хормонални медикаменти е, че те или причиняват отслабване, или напълняване в зависимост от индивидуалната реакция на всяка жена, от дозата и от състава на медикамента.

Ако използваме хормонални контрацептиви в продължение на години преди и след брака, има добри шансове да започнем да напълняваме прогресивно с годините. Жените, които драстично повишават теглото си, когато започнат да приемат такъв вид контрацептиви, трябва да обсъдят тази реакция с лекаря си и да обсъдят възможните алтернативи, при които ще минимизират напълняването като страничен ефект. Но умерената диета и редовните упражнения в повечето случай се оказват достатъчни, за да контролираме наддаването, свързано с употребата на хормонални контрацептиви.

3. Бременността

Добре известно е, че жените, които имат едно или повече деца, напълняват с всяка бременност и след това откриват, че е практически невъзможно да свалят излишните килограми. В идеалния вариант трябва да започнем бременността с нормален индекс на телесна маса, след което да напълнеем между 11 и 16 кг през 9-месечния период. Наддаването на твърде малко тегло е опасно за нормалното...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии