диета и отслабване

Как да оцелеем по време на диетата за отслабванеКак да оцелеем по време на диетата за отслабване

Ключът към изкушенията е да знаем кога можем да си ги позволим и кога да се залъжем

Трудно е да спазваме диетата си в продължение на седмици. Затова, ако от време на време си позволяваме някои малки изкушения, това не трябва да ни кара да се отказваме. Ето няколко трика, които ще ни помогнат да оцелеем по време на диетата и няма да се отразят негативно на цялостния ефект от нея.

В деня, в който решим да минем на диета, се подготвяме стриктно – кухнята е пълна (или не толкова пълна) с марули, яйца, крехко месо, кутиите с бисквити са празни, а плодника на хладилника е препълнен с плодове и зеленчуци. Имаме минерална вода, алкохолът е заключен в килера, а билковите чайове заместват шоколада на рафта. Намеренията ни са най-добри, но какво се случва на четвъртия ден, когато сме поканени на вечерно парти? Ами когато колегите ни поканят на по питие след работа? Какво става, ако изведнъж изпитаме непреодолимо желание да си хапнем нещо сладко?

Важното е да махнем всички изкушения от дома си. Ако имаме навика да изяждаме всичко около себе си – то трябва да изчезне още преди да сме започнали с диетата. Колкото по-малко храна има наоколо, толкова по-малко съзнанието ни ще се измъчва с мисълта какво ни е забранено да ядем. Но има някои спешни случаи, в които не е чак толкова лошо, ако се отдадем на изкушението и нарушим диетата или прибегнем до няколко хитри трика.

Едно питие след работа

Ако колегите ни поканят да пийнем по нещо след работа и наистина ни се иска да го направим, единственото правило е да стоим далеч от смесените напитки (тоест от коктейлите). Можем да изберем някое прозрачно питие – водка или джин. Можем да го изпием чисто или с тоник. Прозрачните напитки имат по-малко или никакви оцветители и добавки, което автоматично ги прави по-нискокалорични.

Вечерно парти

Понякога наистина е най-добре да не отидем на събитието. Ако все пак няма как да го пропуснем, е важно да предупредим домакинът или домакинята, че спазваме диета. Би било грубо да го накараме да ни сготви специално ястие, но самото информиране защо ще ядем по-малко е проява на вежливост. Спокойно можем да хапнем нещо, но без да прекаляваме или да посягаме към забранените храни.

Романтична вечеря

Ако мъжът, когото харесваме, ни е поканил да излезем, задължително трябва да приемем. Просто няма да ядем. Така ще си спестим неудобния въпрос „Имам ли нещо на зъбите?”. Можем да се престорим, че сме били на зъболекар – това звучи много по-добре от „На диета съм.”.

На пазар

Никога не трябва да ходим на пазар, когато сме гладни. Това ще ни накара да купим повече от необходимите продукти или дори някои вредни изкушения, които не можем да си позволим в момента. Най-добрата стратегия е да си направим предварителен списък и стриктно да го следваме.

На кантара

Препоръчително е да се теглим веднъж на седмица. Ежедневното стъпване на кантара може да ни обезкуражи и да ни изкуши да нарушим диетата си. Ако не можем да се въздържим, просто трябва да скрием кантара в някой шкаф. Когато не го виждаме, по-рядко ще се сещаме за него.

Ускорител на метаболизма

Има диетичен план, наречен лимонена диета, който се състои само от изцедени лимони в литър вода, няколко лъжици мед и евентуално малко лют червен пипер. Това е екстремна диета и определено не я препоръчваме, но можем да заимстваме от нея лимонено-медния сироп, който ускорява метаболизма, и да го пием от време на време през деня. Тази смес овладява пристъпите на глад, задоволява желанието ни за нещо сладко и е особено здравословна. Един от вариантите се приготвя от един цял лимон, изстискан в литър вода, 5 с.л. мед и малко лют червен пипер....
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии