диета и отслабване

Храни за здрави бъбреци



Храни за здрави бъбреци

Зелето, чесънът, лукът и ябълките подобряват бъбречните функции

Бъбреците филтрират по над 200 литра кръв всяко денонощие, за да произведат приблизително 2 литра урина. Определени храни имат превантивни и здравословни свойства, които поддържат тези филтри функциониращи на максимум. Ето кои са храните, които експертите ни препоръчват за здрави бъбреци.

Прясно и кисело зеле

Сокът от прясното и киселото зеле подобрява прочистването на бъбреците от токсините, сочат резултати от проведено в Познан, Полша, изследване. Лабораторни мишки били хранени със сок от прясно или кисело зеле, в резултат на което активността на ензимите глутатион S-трансфераза и NAD(P)H:кинон оксидоредуктаза 1 се повишила значително като по-добрият ефект бил в следствие на киселото зеле. Тези резултати обясняват свойствата на зелето да предпазва от рак, твърдят авторите на изследването, публикувано през ноември миналата година в British Journal of Nutrition.

Чесън

Чесънът също е сред полезните за бъбреците храни, защото им помага да се възстановят след травми и увреди, причинени от понижения кръвен поток. Състоянието, известно в медицината като исхемично-реперфузионна травма, възниква, когато запасът от кръв към бъбреците се възстановява след период от намалено кръвоснабдяване и това може да причини увреда поради възпаление в засегнатите тъкани. В проведеното изследване, възникнала повишена бъбречна антиоксидантна активност при опитните животни, които консумирали чесново масло след 45 минути понижено кръвоснабдяване, последвани от 6 часа възстановен кръвен поток към бъбреците. Изследването e публикувано през януари 2010 в изданието Renal Failure.

Лук

Лукът и чесънът предпазват бъбреците от отрови, сочат резултатите от изследване, публикувано в декемврийския брой на списание Biometals. На лабораторни плъхове в продължение на една седмица били давани екстракти от чесън или лук, след което животните били изложени на кадмий. Нивата на антиоксидантите супероксид дисмутаза, глутатион и каталаза били значително възстановени в групите плъхове, които получили лук и чесън, докато същите антиоксиданти липсвали при останалите животни. Изследователите забелязали и че високите дози лук са по-ефективни от ниските дози, но ниските дози чесън са по-ефективни от високите.

Ябълки

Изяждането на една ябълка всеки ден подобрява функциите на бъбреците. В изследване, проведено със затлъстели плъхове, животните били хранени с диета, съдържаща 20% ябълки и, освен че това понижило холестерола и триглицеридите на плъховете, подпомогнало и отделянето на токсина малондиалдехид – вторичен продукт от окисляването на липидите – и понижило нивата на глюкозата и протеините в урината им. Изследването било публикувано през юли 2002 г. в Journal of Nutrition.

Референции:

• British Journal of Nutrition; Modulation of rat hepatic and kidney phase II enzymes by cabbage juices: comparison with the effects of indole-3-carbinol and phenethyl isothiocyanate; V. Krajka-Kuzniak, et al.; 2010
• Renal Failure; The antioxidant role of oral administration of garlic oil on renal ischemia-reperfusion injury; M. Savas, et al.; 2010
• Biometals; Onion and garlic extracts lessen cadmium-induced nephrotoxicity in rats; S.M. Suru, et al.; 2008
• The Journal of Nutrition; Lyophilized apple counteracts the development of hypercholesterolemia, oxidative stress, and renal dysfunction in obese Zucker rats; O. Aprikian et al.; 2002

Loading
дневен бюлетин

галерии