диета и отслабване

7 често срещани грешки в диетите7 често срещани грешки в диетите

Как да сме сигурни, че спазваме правилно диетата за отслабване

... грешка. Най-добрият вариант за набавяне на фибри е от листните зеленчуци. А същите храни са и богат източник на други необходими вещества - витамини, минерали, антиоксиданти, биофлавоноиди.

Рафинираните въглехидрати

Прекалено многото рафинирани въглехидрати в храната е петата често срещана грешка. Те водят до намалена чувствителност към инсулина. И като последствие - до напълняване, диабет тип ІІ и много други хронични заболявания. Тези вредни последици от рафинираните въглехидрати могат да се намалят, ако успоредно с тях се увеличи приемът на диетични фибри.

Изкуствените подсладители

Консумацията на изкуствени подсладители е шестата често срещана грешка, която за съжаление е трудно да бъде избегната – толкова много храни и напитки днес съдържат такива заместители на захарта. Изкуствените подсладители разрушават вродените ни контролни механизми на апетита, подтикват към по-обилно хранене, т.е. организмът трябва да се справя в преработката на повече храна, отколкото има нужда.

Пестициди, хербициди и обезогени

Консумацията на пестициди, хербициди и т.нар. обезогени е седмата диетична грешка. Обезогените са специфични за околната среда химични замърсители, които предизвикват затлъстяване. Алтразинът е пример за такъв обезоген. Той е широко използван хербицид в царевицата, защото убива плевелите с широки листа. Проникването на атразина във водата води и до замърсяване на питейната вода.

Органичните храни

В днешно време именно диетата, включваща изключително органични храни, е най-добрата гаранция за избягването на изброените по-горе грешки. За съжаление, повечето от тези грешки са в следствие на човешката намеса в естествените природни процеси. Дори това да не ни харесва, не можем сами да променим общата тенденция. И единственото, което можем да направим за собственото си здраве, е да подбираме внимателно храната си, като следим и за баланса на съдържащите се в нея вещества.
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии