диета и отслабване

7 често срещани грешки в диетите7 често срещани грешки в диетите

Как да сме сигурни, че спазваме правилно диетата за отслабване

Ефективното отслабване изисква да спазваме правилно хранителния режим и да ограничим до минимум грешките и изключенията от диетата. В опитите си да стопим телесните мазнини всички опитваме различни варианти и комбинации, но доста често се оказва, че съчетаваме добрите диетични навици с лошите – така правим две стъпки напред и три назад в опитите си да постигнем желаната цел. Затова и тя в твърде много случаи ни се струва толкова трудно постижима.

Една здравословна диета е балансиран хранителен режим, включващ храни, които подпомагат поддържането на добро здраве, и едновременно изключващ такива, които го увреждат. Повечето хронични заболявания (като метаболитен синдром, диабет, високо кръвно налягане, атеросклероза и т.н.) са свързани пряко и с режима ни на хранене. Добрите диети дават възможност на тялото да си изгради нормален функционален интегритет, за да може да поддържа нормална обмяна на веществата, т.е. и нормално усвояване на мазнини, правилен воден и електролитен баланс, нормално кръвно и т.н.

Поставяне на правилна цел

Грешка номер едно е в резултат от следването на диетичен план, базиращ се на неподходящи диетични цели. Защото целите и начините да ги достигнем често определят резултатите. Стопяването на телесните мазнини (т.е. отслабването) е основната цел за ограничаващите диети. Но това всъщност е неподходяща главна цел за ефективния диетичен план. Той трябва да бъде насочен най-вече към адаптирането на хранителен режим, който допринася за доброто здраве като цяло - диета, която подпомага доброто здраве, ще помага и за намаляването на мазнините. Докато от друга страна - една диета за намаляване на мазнините може да не допринася за поддържането на добро здраве.

Втората цел на диетата може да бъде отслабване, намаляване на телесните мазнини или напълняване. Ако това е така, тогава тя предполага първо да определим има ли точно определена причина за наличието на излишни телесни мазнини. Например, ако излишните мазнини са предизвикани от увеличаване на щитовидната жлеза поради дефицит на йод, значи специфичното лечение (препарати със съдържание на йод) ще коригира аномалията и като последица ще доведе до нормализиране на теглото.

Съдържанието на диетичния план е именно частта, в която се допускат най-много грешки. Останалите често срещани са свързани с видовете храни, които консумираме.

Полезните мазнини и подправки

Липсата на полезни мазнини в диетата е втората най-често срещана грешка. Мононенаситените и полиненаситените мазнини са полезни! Те са ключови за доброто здраве на човека. Една диета, в която те отсъстват, със сигурност е лоша диета. Но е важно да се различават полезните от вредните мазнини, защото последните са наистина най-вредното, което можем да ядем. Такива са например трансмазнините, които за съжаление присъстват в много съвременни храни.

Липсата на подправки в храните е трета често срещана диетична грешка. Подправките имат сериозен ефект върху здравето и особено върху процеса на освобождаване и усвояване на енергия. Някои подправки ускоряват метаболизма като повишават чувствителността към инсулина. Такива са канелата, кърито, джинджифилът. Повишаването на тази чувствителност подобрява начинът, по който въглехидратите се усвояват, и това намалява вероятността тялото да произвежда много мазнини и съответно да започне да ги трупа. Съвсем не е случайно, че диабетиците най-често са и с повишено тегло.

Диетичните фибри

Те са доказано най-важна съставка на добрата диета. Затова и именно недостигът на диетични фибри в храната е четвъртата диетична...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии