диета и отслабване

10 съвета за по-бързо отслабване10 съвета за по-бързо отслабване

Да отслабнем бързо невинаги означава да отслабнем нездравословно и нетрайно

Ускоряването на метаболизма означава допълнително изгаряне на калории. Тук ви предлагаме няколко идеи как да забързате метаболизма си и да ускорите свалянето на килограми.

За онези от вас, чийто график ежедневно е натоварен със задачи, постигането на желаното тегло е трудна задача. Но не всичко е загубено – бързият метаболизъм прави поддържането на здравословно тегло и горенето на калории значително по-лесно. Как да ускорим метаболизма си? Тук ви предлагаме списък от десет начина да накарате метаболизма да работи на пълни обороти.

Наспете се

Това може и да ви прозвучи шокиращо, но добрият сън допринася за свалянето на килограми или поне предпазва от трупането на тлъстинки около талията и по други места в тялото ви. Защо или по-скоро как става това? Отговорът е лесен – когато е лишен от сън, организмът ни много по-трудно поддържа основните функции на тялото, а една от тези функции е именно изгарянето на калории. Затова понякога дори и да спазвате стриктно диетата си, резултатите не идват.

Лишаването от сън е равносилно на бавен метаболизъм, а бавният метаболизъм води със себе си повишен апетит. Така че, за да устоите на изкушаващата кутия с бисквити, запишете любимите си телевизионни предавания предварително, а през нощта се отдайте на хубав, дълъг сън.

Закуската

Ако и на вас мисълта „трябва да сваля килограми” не ви дава мира, то сигурно неведнъж сте разнищвали темата за закусването. Една от най-често срещаните грешки сред хората, при които диетите не сработват, е пропускането на сутрешното хранене. Когато не закусваме и оставяме тялото си да гладува, ние го принуждаваме да намали интензивността на метаболитните реакции с цел да запази енергията си. Резултатът е, че вместо да изгаряме мазнини, губим ценна мускулна маса.

Закуската не само ни предоставя сила и енергия за предстоящия ден, но тя дава на метаболизма ни летящ старт. Това означава, че ще изгаряте калории дори когато си почивате. Богатите на протеини яйца или овесените ядки ще ви държат сити и пълни с енергия за по-дълго време.

Пийте ледена вода

Пиенето на вода с лед изгаря допълнителни 50 калории. Ура! – дори малката победа в борбата с калориите си струва. Но защо ледена вода? Организмът ни трябва да изразходи допълнително енергия, за да затопли водата до температурата на вътрешността на тялото. Не само това, но като цяло водата е полезна за нас – тя потиска апетита, предпазва от задържане на течности, а добрата хидратация спомага за интензивността на метаболизма. Препоръчително е да се пият около 1,5 литра вода на ден. Ако е горещо или пък губите много течности по време на тренировки например, пийте дори повече вода и нека е по-студена.

Кафе и чай (без бисквитки)

Наистина често попадаме на различни статии, говорещи за всевъзможните странични ефекти от консумацията за кафе и чай (включително сърдечно-съдови заболявания и рак), но кафето и чаят си имат своите добри страни. Според експерти ползите надхвърлят рисковете. Тъй като кофеинът в кафето стимулира нервната ни система, той „подгрява” и метаболизма, давайки му значителен тласък. Има и още нещо – зеленият чай е богат на антиоксидантите катехини. Резултатите от проучвания доказват, че тези антиоксиданти могат да ускорят метаболизма с до 10%, което означава, че можете да изгаряте до 100 калории повече на ден. Ако не сте почитател на зеления чай, можете спокойно да пиете и обикновен чай, тъй като той също съдържа катехини.

Желязо, желязо и пак желязо

Важно е в диетата ни да се включват храни с високо съдържание на желязо. Желязото е необходимо, за да може хемоглобинът...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии