тийн

Защо тийнейджърите са трудно управляемиЗащо тийнейджърите са трудно управляеми

Бурята от хормони е само част от проблема

Трудната възраст на тийнейджърите създава много главоболия както на родителите, така и на учителите. Послушните вчера деца, навършвайки 14-15-годишна възраст, сякаш неочаквано и внезапно се отдалечават от семейството, попадат в подозрителни компании, започват да пушат, пият и лъжат. И изглежда никакви разговори не помагат...

Всъщност началото на тези промени трябва да се търси на по-ранна възраст. Половото съзряване – превръщането на детето във възрастен, в съвременния свят започва на 11-13 години. Това се случва по-рано при момичетата и по-късно при момчетата. Именно на тази възраст рязко се увеличава производството на полови хормони, чиято еволюционна цел е обезпечаване на продължението на рода. Те оказват влияние не само на тялото на подрастващия, но и на неговия характер.

Най-очевидните физически промени при момчето са появата на мустаци, повече мускули, окосмяване под мишниците, увеличаване на размера на пениса, появата на полюции, а при момичетата – менструацията.
По-малко забележими, но не по-малко важни, са и психологическите промени, които формират характера и цялостния поглед върху живота и сексуалността.

За тийнейджърите от двата пола периодът между 13 и 16 години е времето на постоянното влюбване. Именно на тази възраст те изработват маниера на поведението си, вкуса си към противоположния пол, развиват умението си да се запознават и да поддържат контакт.

Изследванията показват, че тийнейджърската влюбеност продължава средно 12-14 дни. Но в този кратък период са концентрирани много събития: среща с избраника, откриване на неговите привлекателни черти и най-близкия път към запознанство и сближаване с него, поддържане на отношенията, демонстриране на собствените положителни качества и накрая преживяване на раздялата. Това е цял роман! И всъщност е много хубаво, че това се случва, защото по този начин тийнейджърите получават опит, който ще им послужи и занапред в живота.

Подрастващите внимателно наблюдават околните. Това е така, защото на 11-14 години в съзнанието на тийнейджъра протичат едновременно два взаимносвързани процеса: отчуждаване от родителя и разширяване на собствения хоризонт от една страна, а от друга – съсредоточено разглеждане на вътрешния свят на родителите, по чийто образ и подобие детето изгражда своя свят.

В периода на половото съзряване съчетаването на чисто биологичните проблеми с психологическите преживявания създава една истински взривоопасна комбинация, с която трудно се справят и родителите, и самите тийнейджъри. На тази възраст като родители не можем да създадем лесно дружески отношения с детето си, ако вече сме изгубили доверието му. За да избегнем отчуждението, трябва да се опитаме да бъдем неговата опора в живота или поне довереник за някои неща, а не само властната и управляваща ръка.

Loading
дневен бюлетин

галерии