тийн

За тийнейджърите родителите са най-честия модел за подражаниеЗа тийнейджърите родителите са най-честия модел за подражание

По-малко са тези, които копират приятелите си или медиите

На кого подражават младежите при формиране на собственото си сексуално поведение? Според канадско проучване, те взимат пример много повече от своите родители, а не от приятелите си и от медиите.

В проучването са участвали повече от 1100 майки на тийнейджъри и почти 1200 момчета и момичета на възраст между 14 и 17 години. Изследователите открили, че ако става въпрос за сексуалност, 45% от младежите приемат родителите си като модел за подражание. В сравнение с тях само 32% от тийнейджърите взимат пример от приятелите си, а едва 15% подражават на известни личности.

Изследователският екип разкрива също, че повечето младежи, които твърдят, че взимат пример предимно от родителите си, произхождат от семейства, където разговорите за секс се окуражават. Тези тийнейджъри са били по-запознати и с рисковете и последствията от небезопасния секс.

Родителите нерядко подценяват своята роля

„Добрата комуникация в семейството и особено относно сексуалното здраве е свързана с по-отговорно поведение”, твърди ръководителката на проучването д-р Джийн Фрапие от Университета на Монреал.

Въпреки тези резултати, цели 78% от анкетираните майки са смятали, че относно сексуалното си поведение децата им са повлияни предимно от своите приятели.

„Изглежда, че родителите подценяват своята роля и въздействието, което имат”, забелязва Фрапие. „Лекарите и медиите също играят важна роля, но тя трябва да е насочена и към подтикването на родителите да говорят повече със своите деца за сексуалното им здраве”.

Loading
дневен бюлетин

галерии