тийн

Видеогрите подтикват към преяжданеВидеогрите подтикват към преяждане

Тийнейджърите консумират повече храна, след като играят

Видеоигрите предразполагат тийнейджърите да консумират по-големи количества храна през времето, през което не са пред екрана. Въпреки че мащабите на изследването, въз основа на което се прави това заключение, не са големи, учените са категорични, че сигналът, който дават, ще бъде проследен от специалисти от цял свят, съобщава Ройтерс.

Наблюденията на експерти в областта на храненето от изследователския институт в Източно Онтарио показват, че тийнейджърите приемат средно 163 калории повече в дните, в които са се отдали на видеоигри. Тази тенденция учените не могат да обяснят с конкретни зависимости, тъй като в голяма степен са поставили акцента на изследването си на конкретните модели на поведение, а не на причинно-следствената връзка, която стои в тяхната основа. Факт е обаче: не може да става дума за това, че с допълнително приетата храна младежите компенсират изхабените по време на заниманията пред екрана калории - почти по никакъв начин не може да се говори за повишено изгаряне на калории в резултат на същата дейност.

За пореден път се извежда пример за това, че застояването пред телевизионния екран или пред монитора на компютъра оказва негативен ефект върху телесното тегло.

Учените обаче не бързат да обвържат напълно повишения апетит, водещ до консумацията на по-големи количества храна, единствено и само със сюжета на видеоигрите, тъй като смятат, че са необходими по-задълбочени изследвания. От друга страна обаче са категорични, че връзка съществува и в най-скоро време ще бъдат открити причините за нея.

Loading
дневен бюлетин

галерии