тийн

Тийнейджърите, които пият, по-често стават зависими от алкохола възрастниТийнейджърите, които пият, по-често стават зависими от алкохола възрастни

Злоупотребата с алкохол преди 14-годишна възраст, нерядко води до трайно пристрастяване

Подрастващите, които са започнали да употребяват алкохол преди 14-годишна възраст, в последствие по-често страдат от алкохолизъм. До този извод са стигнали учените от Училището за обществено здраве към Бостънския университет, след като са анализирали резултатите от анкета с участие на 430 000 възрастни.

Ръководителят на изследването Ралф Хингсън и неговите колеги установили, че 47% от децата, които са започнали да употребяват алкохол преди 14-годишна възраст, в последствие страдат от алкохолизъм. Само 9% от участниците са изпили първата си чаша алкохол при навършване на 21 години.

Ранното начало на употребата на алкохол се асоциира не само с по-честото формиране на алкохолна зависимост, но и с бързото привикване към алкохола, а също и с развитието на алкохолизъм още в тийнейджърска възраст. А алкохолизмът, който съществува от детството, се поддава по-трудно на лечение. Тази закономерност се наблюдава извън зависимостта от действието на други фактори, например генетичната предразположеност към алкохолизъм.

Изследователите, цитирани от Би Би Си, предупреждават, че е доказано пагубното влияние на алкохолните напитки върху развиващия се мозък, както и че употребата на алкохол от тийнейджърите увеличава вероятността те да развият тежка зависимост.

Loading
дневен бюлетин

галерии