тийн

Тийн депресиятаТийн депресията

Симптомите обичайно включват промени в навиците, настроението и поведението

Юношеството е време на много промени и, за много тийнейджъри, етап на истинска емоционална бъркотия. Поради това, периодът може да се окаже предизвикателство за подрастващите да се ориентират правилно между проявите на депресията и нормалните тийнейджърски промени в настроението.

Разпознаването на симптомите на депресията при децата на тази възраст е от особена важност, защото недиагностицираната депресия може да доведе до по-дълбоки проблеми като злоупотреба с наркотици, хранителни разстройства, безразсъдно поведение, насилие или в най-тежките случаи дори самоубийство.

Промени в навиците

Когато тийнейджърите са депресирани, околните често могат да забележат промени в хранителните им навици, които при някои подрастващи могат да се изразяват в повишен апетит, а при други – в загубата му. Депресията може да се отрази и на навиците за сън и бодърстване. Депресираните тийнейджъри могат да спят или повече или по-малко от обикновено. Възможни са промени и в навиците за учене, както и случаи на пропускане на училище или влошаване на оценките.

Промени в настроението

Депресираните тийнейджъри често са неспособни да опишат с думи чувствата си на тъга и безнадеждност. Родителите трябва да са нащрек за поведения, които показват нетипична промяна в настроението. Това е друг типичен симптом на депресията в тази възраст. Вместо да кажат, че са тъжни и да обяснят причините, често тийнейджърите започват да плачат. Вместо да споделят, че се чувстват безполезни или определят себе си като провалени, те стават свръхчувствителни към критика, отхвърляне или неуспех. Това е особено актуално за тези, които по принцип имат стремеж към високи постижения. Други депресирани тийнейджъри пък изобщо не изглеждат тъжни, а демонстрират раздразнително, гневно или дори враждебно поведение. А пристъпите на гняв могат да доведат до сериозни и трудно решими конфликти.

Ключова разлика между обикновената тревожност на тийнейджъра и депресията е в продължителността на това чувство и как то се отразява върху дългосрочното му настроение. Ако настроението или поведението на тийнейджъра внезапно доведат до конфликт с приятелите и семейството, най-добре е да потърсите помощ от психолог. Също така, ако продължителността на тези симптоми е над две седмици и състоянието не се подобрява с времето, значи е дошло наистина време да се обърнете към професионалист.

Промени в поведението

Докато депресираните възрастни хора се опитват да се изолират, тийнейджърите обикновено поддържат някакви връзки с приятелите си. Но все пак депресираните пораснали деца вероятно ще намалят обичайните си контакти или ще започнат да се движат с напълно нова и различна група хора.

Нерядко е такива деца да заплашват, че ще се махнат от вкъщи. Ако се появят суицидни или себедеструктивни поведения, е абсолютно наложително да потърсите лечение на депресията.

Физически прояви на депресията

Депресията при тийнейджърите често се проявява и с физически симптоми – например с оплаквания за чести болки в главата и стомаха. При някои деца пък се наблюдават затруднения в концентрирането и лесна умора.
етикети:

Loading
дневен бюлетин

галерии