тийн

Симптоми на пристрастяване към видеоигрите при тийнейджъритеСимптоми на пристрастяване към видеоигрите при тийнейджърите

Как да разберем дали детето ни е зависимо от компютърните игри

Въпреки че няма „официална” диагноза, поведенията, подсказващи пристрастяване към компътърни, видео и интернет игри, са се повишили значително и при тийнейджърите, и при възрастните хора. Ако се притеснявате, че детето ви може би е пристрастено към игрите, има определени знаци, за които трябва да следите. Необходимо е тийнейджърът да проявява само два-три от тези симптоми, за да определим поведението ме като „зависимо”.

Разсеяност

Тийнейджърите, които са пристрастени към компътърните, видео или интернет игри, често демонстрират необичайна вглъбеност в играта, или разсеяност, когато не са около компютъра. Детето може да ви се стори раздразнително, незаинтересовано или объркано. Ако говори за играта през цялото време, това е сигурен симптом за зависимост.

Подценяване на времето през компютъра

Често срещано при тийнейджърите със зависимо от игрите поведение, е да омаловажават количеството време, което прекарват през компютъра или телевизора. Детето може да започне да си измисля оправдания, да обяснява, че „е нужно” да бъде на линия, или дори откровено да лъже.

Липса на контрол

Ако детето ви е пристрастено към видео игрите, или е изложено на риск от пристрастяване, вероятно няма да е способно да контролира колко време прекарва пред компютъра. Може да влиза в интернет с идеята да постои само 15-20 минути, но да продължи да удължава периода, докато не минат няколко часа.

Загуба на представа за времето

В същия дух, тийнейджърът може да седне пред компютъра отново с намерението да е само за няколко минути, но напълно да изгуби представа за времето и изведнъж да открие, че са минали няколко часа. Не е необичайно за някой със зависимост от игрите да играе през цялата нощ и да осъзнае колко много време е минало чак когато слънцето започне да изгрява.

Негативно въздействие върху другите сфери от живота

Тъй като тийнейджърът прекарва толкова време пред компютъра или конзолата за видео игри, другите сфери от живота му са занемарени. Възможно е детето да се отдалечи от приятелите и семейството, с които преди е било в близки взаимоотношения. Домашните може да остават недовършени, което да доведе до понижаване на оценките в училище. В по-екстремните случаи тийнейджърът може да занемари дори личната си хигиена и да предпочете да играе на видео играта вместо да се изкъпе.

Криене от негативните и неудобни чувства и ситуации

Някои от децата се пристрастяват към игрите, защото ги използват като самолечение. Когато са изправени пред ситуации и чувства, които предизвикват дискомфорт (чувство на тъга, спор с приятел, лоша оценка в училище), тийнейджърите често се „крият” в играта като метод на избягване на проблема.

Отбранителност

Когато бъдат конфронтирани или питани за времето, което са прекарали в игри, тийнейджърите често заемат отбранителна позиция. Отрицанието обикновено е показател, че нещо не е наред, особено ако детето не се интересува, че семейството и приятелите му се чувстват пренебрегнати.

Злоупотреба с пари

Ако тийнейджърът е пристрастен към видео, компютърни или интернет игри, той ще харчи прекомерни суми пари за свързани с компютъра разходи – подновяване на хардуера, софтуера и аксесоарите. Това се превръща в още по-сериозен проблем, ако детето харчи пари, които са предназначени за плащане на сметки, покупки за семейството и други неща от първа необходимост.

Смесени чувства

Както при всяка зависимост, използването на „субстанция” – в този случай видео играта – предизвиква еуфорични чувства, но тази еуфория е бързо последвана от чувство за вина....
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии