тийн

Когато сънят се окаже недостатъченКогато сънят се окаже недостатъчен

Какви са причините за недостига на сън у тийнейджърите и как можем да помогнем

Тийнейджърската възраст е една от онези, в които хората най-често не си доспиват. Повечето деца на тази възраст имат нужда от поне 9 часа сън на вечер, но спят много по-малко. Вината за това не е изцяло тяхна, а се дължи и на биологичните промени, настъпващи в тялото. Но все пак има начини недостигът на сън да се компенсира.

Има дни, когато училището, домашните, заниманията извън училище, активния социален живот и почасовата работа държат тийнейджъра буден от рано сутрин до късно вечер. Понякога той/тя се опитва да навакса недоспиването през уикенда, но пък това води до нередовен режим на сън и дори влошава проблема.

Освен, че им е трудно да забравят за притесненията през деня, повечето тийнейджъри показват и симптоми на забавени циркадни ритми. А това води до невъзможност да заспят до късно през нощта. А тъй като в много случаи трябва да са на училище в 7:30 на следващата сутрин, се оказва, че те редовно не се наспиват.

През пубертета вътрешният часовник в мозъка се пренастройва за по-късно време по естествен начин. Епифизната жлеза освобождава мелатонин по-късно вечерта и това кара тийнейджъра да заспива „по малките часове”. След това, когато вече е време за ставане, вътрешният му часовник всъщност продължава да работи на нощен режим и да произвежда нощните хормони. Това още повече прави тийнейджърите лениви и пасивни сутрин.

Все повече изследвания установяват, че, ако училищните занятия на тийнейджърите започват по-късно, съобразявайки се с естествените за тази възраст биоритми, това ще подобри представянето, постиженията и оценките им.

Преди няколко години изследване, проведено в Едина, щата Минесота, доказа, че резултатите на учениците в гимназиите се подобряват значително, когато сутрешният звънец бие с един час по-късно. За съжаление повечето училища не са подготвени да започват занятия по такава схема.

Ако виждате, че детето ви има сериозен проблем с наспиването и трудно става сутрин, потърсете консултация с личния му лекар. Ако той прецени, че състоянието налага намеса, може да предпише хранителна добавка с мелатонин, която ще помогне за преодоляване на проблема.

Идеята да помогнем на детето си да се наспива звучи като доста трудна и плашеща задача, но във всички случаи има няколко неща, които можем да направим:

- да подчертаем колко е важно да се ляга по едно и също време;
- да научим тийнейджъра на техники за релаксация - за да разпуска и да покаже на тялото си, че е време за сън;
- да го накараме да изключва компютъра, телевизора, включително и телефона си поне един час преди лягане;
- да го убедим да не пие напитки, съдържащи кофеин следобед;
- да окуражим редовното правене на упражнения, особено сутрин и по възможност на открито (сутрешното слънце помага за коригиране на вътрешния часовник);
- въпреки че тийнейджърите имат навика да проспиват уикенда, не бива да им позволяваме да спят по повече от 2 часа през деня;
- понякога помага да „имитираме” изгрева като дръпнем завесите и запалим лампата в стаята на тийнейджъра около час преди времето за ставане.

Loading
дневен бюлетин

галерии