тийн

Как се отслабва в тийнейджърските годиниКак се отслабва в тийнейджърските години

Родителски съвети за правилно и здравословно отслабване с траен ефект

Излишните килограми оставят много тийнейджъри смутени и притеснителни и могат да доведат до здравословни проблеми и на по-късен етап от живота. Правилното отслабване изиска балансирана комбинация от здравословно хранене и физически упражнения. Нереалистичните очаквания за това как трябва да изглежда тялото често възпрепятстват отслабването, което ще има траен ефект върху килограмите.

Разбира се, здравето винаги трябва да бъде приоритет. Затова момичето (или макар и по-рядко и момчето), което лесно си поставя нереалистични и неизпълними цели, има нужда от помощ – поне в повечето случаи, когато си е поставил за цел да отслабне. Няколко съвета от родителите може да са му от полза.

Насърчете го да потърси помощ

Независимо дали ще се обърне към семейството или към приятели, наличието на хора, които да го подкрепят, е от огромна полза за всеки, който се опитва да отслабне. Заедно можете да го подкрепите да прави по-здравословни избори като му давате личен пример (дори да не се опитвате наистина да отслабвате). Взаимната подкрепа с приятел, който си е поставил същите цели за отслабване, също е добър вариант. Заедно могат да правят упражнения, да обменят здравословни съвети и най-вече да се насърчават един друг. Помогнете на детето си обаче да разбере, че отслабването не е състезание, за да се уверите, че няма да се увлече в нездравословни стратегии в опитите си да свали няколко килограма.

Помогнете му да открие спорт, който му харесва

Упражненията са ключов елемент от процеса на отслабване, но обяснете на детето си, че това не означава, че трябва да прекарва часове във фитнеса или да тренира наравно с училищния баскетболен отбор. Упражненията могат да се правят под много форми, затова помогнете да си хареса спорт, с който да се занимава. Училищните спортни отбори са опция за някои, но други тийнейджъри предпочитат развлекателните или индивидуалните спортове. Вариант за мотивация е и поставянето на дългосрочна цел – като някое състезание например. Тренировките за него ще осигурят на тийнейджъра редовната доза упражнения, от която се нуждае, за да отслабне.

Научете го да готви

Готвенето оказва влияние върху осъзнаването на хранителната стойност на завършения продукт. Научавайки се да готви здравословно, всеки човек си осигурява възможността „до живот” да отслабва или да поддържа теглото си. Печенето, сотирането, готвенето на пара и варенето са здравословните начини за приготвяне на храна. Насърчете тийнейджъра да пробва нови рецепти, а защо не и да сготви нещо специално - за цялото семейство.

Убедете го да забрави за диетите

Вместо натрапчивата употреба на думата „диета”, накарайте детето си да гледа на новите здравословни избори в храненето като на нови трайни навици за подобряване на цялостното здраве. Наистина е добре някои храни да бъдат ограничени, но пълното лишаване от любимите лакомства може да се окаже нож с две остриета и на практика да предизвика системно преяждане.

Справянето със стреса

Тийнейджърските години често включват много стресиращи ситуации – от полагането на усилия в училище до справяне с проблемни взаимоотношения с приятелите. Стресът понякога кара хората да се присягат за нездравословни храни и може да доведе до натрупване на много излишни мазнини в коремната област. Тъй като никой не може да избегне стреса напълно, това, което можете да научите децата си да правят, е да се справят с него по здравословен начин. Техниките за релаксация, упражненията и разговорите с приятели са някои от начините за управление на стреса. Достатъчното нощен сън...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии