тийн

Как да поговорим за сексаКак да поговорим за секса

Тийнейджърите имат нужда да говорят с някого за сексуалните отношения

Децата растат бързо и неусетно се оказва, че е настъпило времето, когато трябва да поговорим с тях за сексуалните отношения между хората. Не всички родители обаче знаят как да започнат такъв разговор, както и не всички желаят да говорят с децата си на тази тема. Ето обаче няколко неща, които във всички случаи е хубаво да обсъдите:

1. Сексът - с положителен знак
Много е важно оценката родителите за сексуалните отношения да бъде позитивна. Ако кажете ”Не прави това!” или “Това е лошо!”, детето вероятно ще пренебрегне съвета и никога повече няма да се съветва с вас поне по въпросите за взаимоотношенията между двата пола.

2. Как да се разглеждат сексуалните отношения
Родителите трябва да обясняват, че сексуалните контакти са резултат от продължителните отношения между хората, а не спонтанни действия.

3. Контрацептивите
В хода на разговора трябва да се кажат най-важните неща за съвременните средства за контрацепция и да се посочат кои са повече или по-малко ефективни, как се прилагат и за какво са необходими. В разговора с тийнейджъра следва да се обърне внимание и на въпроса до какво може да доведе сексът без предпазни средства - нежелана бременност, различни заболявания.

4. Кога да започнат сексуалните контакти
Тук трябва да се обясни по какви причини порастващите деца обикновено започват интимни отношения – поради натиск от страна на партньора, защото приятел(к)ите вече са го правили, под влиянието на алкохола или с цел да си спечелиш уважението на приятел(к)ите. Хубаво е да се поговори с децата и за това кога е препоръчително да се започне воденето на полов живот – да им обясним за психическата и физиологическа готовност, наличието на стабилни отношения и други свързани с това въпроси.

От полза могат да бъдат и статии от различни списания), видео и телевизионни предавания, посветени на темата за сексуалните отношения, подходящ филм. Звучи шаблонно, но ако не го напари родителят детето ще потърси тези източници на друго място. И не е ясно дали ще попадне на най-подходящите, които ще му помогнат да си изгради правилно мнение за интимните отношения между хората.
етикети:

Loading
дневен бюлетин

галерии