тийн

Как да отслабнем без лекарства и изтощителни тренировки, когато сме на 16Как да отслабнем без лекарства и изтощителни тренировки, когато сме на 16

4 стъпки към здравословното хранене и спорта

Да си тийнейджър с наднормено тегло е жестоко преживяване, особено в училище. Затова много деца на тази възраст търсят начини да се отърват от излишните килограми и пробват какво ли не – от диети и изтощителни тренировки до лекарства за отслабване. Но всъщност не е необходимо нито да се ползват лекарства, нито дори да се правят много упражнения. Предлагаме ви няколко съвета, които може да се окажат от полза за отчаяно търсещия решение на проблема тийнейджър:

Стъпка 1: Създайте т.нар. калориен дефицит като избирате по-здравословни и нискокалорични храни и у дома, и на училище. Калорийният дефицит възниква, когато изгорените калории от упражненията и нормалните телесни функции (каквата е дори сърцебиенето) са повече от калориите, които се приемат с храната. Избирайте здравословни храни за обяд като сандвич или салата вместо пица. За следобедна закуска вместо чипс, бисквити или други високо калорични и пълни с мазнини храни са подходящи няколко плода.

Стъпка 2: Избягвайте вендинг-машините за вафли и бисквити в училище. Носете си в раницата плодове, зеленчуци, десертчета с мюсли или други по-здравословни закуски, за да задоволите следобедния глад. Вземете си и бутилка с вода, за да задоволявате жаждата си през деня без да търсите калоричните газирани или енергийни напитки.

Стъпка 3: Участвайте в спортните занимания след часовете. Всичко от футбол и баскетбол до федербал увеличават количеството изгорени калории както по време на играта, така и след това.

Стъпка 4: Запишете се на някакъв спорт, който ви доставя удоволствие: аеробика, танци, тенис, бойни изкуства или каквото друго ви се струва интересно. Тренировките обикновено са два или три пъти в седмицата, но ще увеличат физическата активност и ще допринесат за създаването на калориен дефицит.

Стъпка 5: Излизайте по-често навън. Карайте колело, разхождайте се или тичайте, играйте футбол с приятели в квартала или си измислете друга забавна дейност, която ще ви кара да излезете и да се поизпотите. Направете си собствена „спортна зала”, като си вземете вкъщи гирички (или топка за упражнения) или просто правете коремни преси, лицеви опори и клякания, за които не ви трябват никакви специални уреди.

Loading
дневен бюлетин

галерии