тийн

Храни и витамини за пубертета



Храни и витамини за пубертета

Нездравословното хранене води до забавено развитие на тийнейджърите

Хората имат нужда от определени хранителни вещества за поддържането на добро здраве през всеки период от живота си. Детските години са време на бърз растеж и развитие, но пубертета е преходът към зрялостта. През пубертета подрастващите тела преминават през много промени, за които се изискват специално хранене и прием на витамини. Здравословните диети помагат за осигуряването на необходимите вещества за правилното развитие през фазата на пубертета.

Времева рамка

Пубертетът обхваща времето, когато тялото на човек се развива сексуално. Точната възраст варира в зависимост от много фактори като наследствеността. Момичетата обикновено влизат в пубертета около 11 годишна възраст, докато при момчетата това става по-скоро към 12. Това сексуално развитие продължава няколко години и често завършва на 14-годишна възраст при момичетата и на 15-16 при момчетата. Недостатъчното приемане на правилните храни може да забави началото на пубертета при някои деца.

Хранителни изисквания

Института по медицина на САЩ препоръчва приема на специфични количества хранителни вещества в зависимост от различни критерии, сред които и възрастта. За подрастващите на възраст между 9 и 13 години препоръчителните количества от различните витамини са: 1200 мг витамин С, 600 мг витамин и 60 мг витамин В6 ежедневно, наред с другите хранителни вещества. Препоръчителните дози за тийнейджърите между 14 и 18 години са 1800 мг витамин С, 800 мг витамин Е и 80 мг витамин В6 дневно. Тези количества включват и приетите вещества от храната, и тези от добавките.

Хранителни източници

През пубертета се наблюдава бърз растеж, в следствие на което тялото се нуждае от повече хранителни вещества. Важно е хранителният режим на тийнейджъра да е балансиран и да набавя по 2200 калории на ден за момичетата и 2500-2800 калории на ден за момчетата, освен ако педиатърът не е посочил специфични дози на нашето дете поради проблеми с теглото. Добре е да включим в менюто на тийнейджъра повече здравословни източници на протеини като крехко месо, риба и бобови култури. През пубертета детето трябва да яде и повече продукти, съдържащи калций като млечни продукти, сокове, обогатени с калций, както и спанак. Ядките, пилешкото месо, спанака и обогатените пълнозърнести продукти също така съдържат желязо – важно вещество за развитието на мускулната маса и поддържането на енергията.

Ползи

Осигуряването на добре балансирана диета и намаляването на вредните бързи закуски ще помогне на детето да избегне хранителните дефицити, които могат да повлияят негативно на растежа през пубертета. Ако научим тийнейджъра да прави здравословни избори на храна през този период от живота си, то е много по-вероятно и в бъдеще да се храни здравословно, което ще го предпази от хранителни разстройства и погрешни диети.

Предупреждения

Експертите предупреждават, че тийнейджърите имат по-висок риск от развитие на хранителни разстройства като анорексия, булимия и преяждане. Неадекватните хранителни режими могат да доведат до натрупване на килограми, което води до затлъстяване, здравословно състояние, което може да повиши риска от диабет и сърдечни заболявания.

Loading
дневен бюлетин

галерии