тийн

Хелоуин: 13 суеверия и традицииХелоуин: 13 суеверия и традиции

Хелоуин може и да ни се струва прекалено „вносен” или детски празник, свързан само с лакомства и костюми, но всъщност корените му се таят още в езическите вярвания. Ако се върнем 2000 години назад във времето, ще открием, че всъщност Хелоуин е бележел началото на Келтската нова година и се е наричал Samhain, което, преведено от келтски, означава „края на лятото”.

Някои традиции, свързани с Хелоуин, като издълбаването на тиквени фенери, се основават на ирландския фолклор и са се запазили през вековете, докато други – като бонбоните с форма на царевични зърна, са по-модерни хелоуински традиции. Ето какво стои зад 13 от любопитните суеверия и традиции, свързани с Хелоуин.

1. Черните котки

Често използвани като символ на лош късмет, черните котки красят много от декорациите за Хелоуин. Лошата репутация на черните котки датира от Тъмните векове, когато често е имало лов на вещици. Възрастните самотни жени често били обвинявани във вещерство, а котките им били заклеймени като демонични животни, които са им пратени от дявола.

Друг средновековен мит разказва, че Сатаната се превръщал в котка, когато общувал с вещиците. Но в наши дни черните котки не навсякъде се свързват с лошия късмет и вредите – в Ирландия, Шотландия и Англия се смята, че, ако черна котка ти мине път, това е на късмет.

2. Тиквените фенери

Забавната есенна традиция на Хелоуин да се издълбават тиквени фенери е свързана със зловеща и трагична приказка. Келтският фолклор ни разказва за пияния фермер на име Джак, който измамил дявола, но в резултат на това бил прогонен и от Ада и от Рая след като умрял. Останал без друг избор освен да се скита в мрака на чистилището, Джак си направил фенер от ряпа и горящ въглен, който дяволът му хвърлил от Ада.

Джак използвал фенера, за да води изгубената си душа. Затова и келтите вярвали, че закачането на тиквен фенер навън ще помогне на изгубените духове да стигнат до дома си, когато се лутат по улиците на Хелоуин. Първоначално правени от издълбана ряпа с малка свещ вътре, тиквените фенери със своите страшни лица помагат и за изплашването на злите духове и прогонването им надалеч. С преселването на ирландските семейства в Северна Америка през 1846 г. и традицията отпътувала с тях. Тъй като ряпата по това време не била често срещана в САЩ, била заменена от тиква.

3. Прилепите

Средновековният фолклор описва и прилепите като помощници на вещиците, а, ако видиш прилеп на Хелоуин, това се счита за злокобен знак. Според един мит, ако видиш прилеп да прелита три пъти около една и съща къща, това значи, че скоро някой в тази къща ще умре. Друг мит твърди, че, ако на Хелоуин влезе през прозореца прилеп, това е знак, че къщата е обитавана от духове, които са пуснали прилепа да влезе.

4. Паяците

Много хора се страхуват от паяци, затова и на Хелоуин тези лазещи гадинки са сред задължителните артикули. И те, както черните котки и прилепите, се считат за приближени на вещиците през Средновековието. Според едно суеверие, ако паяк падне в пламъка на свещ и изгори, вещиците са наблизо. А, ако видиш паяк на Хелоуин, това значи, че духът на починал обичан човек бди над теб.

5. Вещиците

Стереотипната представа за вещиците с измършавели лица, островърха черна шапка и брадавица на носа, която бърка магическа отвара в котела си, всъщност произхожда от езическа богиня, наричана „старухата” и почитана на празника Samhain. Старухата била известна още като „старата вещица” или „майката-земя” и символизирала мъдрост, промяна и смяната на сезоните. В наши дни милата и всезнаеща...

Loading
дневен бюлетин

галерии