тийн

Акне: как да го лекувамеАкне: как да го лекуваме

Акнето не е дребен проблем, към който може да се подхожда лекомислено

Акнето е сериозен проблем, особено за тийнейджърите. Когато детето навърши 11-12 години, започват хормонални промени. Гласовете на момчетата стават по-дълбоки, при момичетата се появява менструацията. Всички започват да растат по-бързо и да придобиват отличителни за пола форми.

Не закъсняват и промените в психиката. Тийнейджърите изведнъж откриват, че противоположният пол ги привлича. И осъзнават, че искат и те да се харесват на другия пол.

Една от най-грозните иронии на съдбата тук е именно появата на акне. Тези малки червени пъпки допълнително потискат тийнейджъра, който вече се чувства достатъчно странно и неуверено - заради промените, които настъпват в тялото му.

Затова не е чудно, че непрекъснато се появяват нови и нови продукти за лечение на акне. Те включват какво ли не – от хомеопатични средства и старомодни методи (като накисването на лицето в лимонов сок) до високо технологични начини за борба като прочистването на кожата с интензивна фокусирана светлина. Цели компании са си изградили имиджа именно върху продукти за лечение на акне и понякога се възползват от непреодолимото желание на тийнейджъра да се отърве от грозните пъпки бързо и завинаги.

Тъжният факт е, че не всички методи срещу акне работят. Скептиците твърдят, че дори нито един не е ефикасен. По-рационално мислещите майки обикновено казват на децата си, че акнето ще се изчисти само - с времето.

Трябва да се признае, че и в скептицизма, и в мнението на тези майки има голяма доза истина - повечето от широко рекламираните козметични продукти не работят. Но все пак има и някои добри методи за лечение на акне, които вършат необходимото. Те действат най-малко в едно от четирите основни направления:
• предпазват порите от блокиране,
• убиват бактериите, които причиняват акне,
• служат като противовъзпалителни средства или
• регулират хормоните.

Смята се, че най-добрите методи действат във всичките четири направления, комбинирани по един или друг начин - според преценката на дерматолога. Това на практика означава, че, ако едно лекарство само не премахва изцяло проблема, но поне може да го смекчи и да накара обривите да станат по-редки или по-слаби.

Различните видове методи за лечение на акне включват локални бактерициди, локални и орални антибиотици, локални и орални ретиноиди и хормонални средства.

Местните бактерициди, използвани за лечението на акне, обикновено съдържат бензоил пероксид. Когато се втрие в кожата, той помага за контролирането на леки до умерени прояви на акне. Повечето лекари и дерматолози препоръчват тийнейджърите да нанасят този тип продукти два пъти на ден върху засегнатите от акнето зони. Единственият често срещан страничен ефект от местните бактерициди е, че изсушават кожата.

Антибиотиците могат да се използват като метод за лечение на акне или локално – чрез мазане, или орално – прием през устата. И в двата случая целта е да убият бактериите, които са натрупани в блокираните пори. Единствената разлика между двата метода е, че приеманите през устата антибиотици понякога имат странични ефекти – като например разстроен стомах - заради унищожаване на част от полезната миклофлора (полезните бактерии) в него.

Хормоналните методи за лечение на акне като цяло се прилагат само върху момичета. Реално на тях се дават орални контрацептиви, в които се съдържат естроген или прогестерон. Този метод се използва най-често, когато кръвните изследвания показват твърде...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии