подрастващото дете

Взимайте понякога детето със себе си на работаВзимайте понякога детето със себе си на работа

Това е опит, полезен и за децата, и за родителите

Тя постоянно пътува в командировка, репетира на сцената... А детето играе наблизо или я чака в хотела. Тази картина може да се види все по-често. Някои майки, например актриси, певици, спортистки, редовно ходят на работа с децата си. Бизнесдамите също водят децата си на работното си място и кабинетът се превръща във филиал на детската градина: докато майката обсъжда важни въпроси и сключва сделки, детето играе, рисува и от време на време я дърпа за дрехите, търсейки внимание.

Нерядко и бащите са принудени да го правят. И взимането на детето на работа вече се възприема като нещо съвсем нормално в западния свят.

Положителен ли е всъщност този опит? Специалистите смятат, че, ако детето не преживява някакъв стрес на работното място на своя родител, такова съвместно пребиваване носи само ползи.

Но това значи и че родителите трябва да носят в офиса или по време на пътуването вещи, създаващи домашна атмосфера: играчки, възглавничка или любима чаша.

Това, че детето знае къде работят мама и татко, му помага да се бори със състоянието на тревога. На децата трябва постоянно да се осигурява внимание, за да не се почувстват откъснати или изоставени. А детегледачките не могат да заменят родителската грижа и нежност.

Специалистите препоръчват на родителите, които не могат да пътуват с децата си, да провеждат своеобразни игри. Например да поставят в кутия толкова камъчета, колкото дни родителят ще отсъства от дома. Всеки ден детето трябва да изважда от кутията по едно камъче и по този начин то ще знае колко време остава до връщането на мама или татко.

Loading
дневен бюлетин

галерии