подрастващото дете

Шарената чинийка е ключът към детския апетитШарената чинийка е ключът към детския апетит

Ако детето ви не иска да яде достатъчно и от всичко, намерете му разноцветна чинийка

Родителите на малките деца, които не искат да ядат достатъчно и всичко, могат да повлияят на апетита им, като им сменят чинийката. Новата трябва да отговаря само на едно условие – да е разноцветна. Същият опит при възрастни показал, че са достатъчни три цвята и 3 орнамента, за да изяде човекът храната, която иначе би отказал.

Изследването, проведено от учени към Университета „Корнел” в САЩ показва, че за разлика от възрастните малките деца предпочитат чиниите и всички останали прибори и съдове, които ползват, да са с много и ярки цветове. Например и най-злоядите деца не отказали да изядат такива иначе „омразни” за тях храни като броколи и риба, след като им били предложени в чинийка, на която имало нарисувани седем фигурки, оцветени в шест различни цвята.

„Явно не строгият глас на родителите е ключът към това детето ви да яде всичко, което му предложите”, твърдят американските учени, „Цветът, или по-скоро наличието на няколко ярки цветове, на чинийката и чашката е решаващо, ако детето не обича каша или зеленчуци на пара, но вие все пак твърдо сте решили да го накарате да ги изяде”.

В миналото подобен опит е бил проведен и във Великобритания, където веригата супермаркети „Теско” инвестирала в отглеждането на буквално „цветно зеле”. Тя започнала да предлага в магазините си жълто, виолетово и други странни цветове, след като проведените предварително тестове показали, че този ход покачва общите продажби на зеле. При това оцветяването било постигнато не чрез „химия”, а чрез кръстосване на зелето с различни други зеленчуци със съответния цвят.

Loading
дневен бюлетин

галерии