подрастващото дете

Правилната диета повишава интелектуалните способности на децатаПравилната диета повишава интелектуалните способности на децата

Омега-3 и омега-6 мастните киселини помагат за четенето и решаването на задачи

Децата на възраст от 8 до 13 години, които в продължение на 3 месеца са приемали допълнително количество омега-3 и омега-6мастни киселини, са извършили интелектуален скок, който обикновено се постига за три години.

Особено високи резултати децата са постигнали в четенето и решаването на задачи.

Експериментът е бил проведен под ръководството на проф. Басант Пури, невропсихиатър от Кралския колеж в Лондон, който е извършил изследването в рамките на подготовката за своя документален филм ”Помислете за мазнините: води ли фаст фууд до забавяне в развитието на детето?”.

Той подчертава, че според практиката има фиксирано развитие, което децата обикновено постигат за три години, и посочва, че при участвалите в експеримента деца концентрацията на вниманието и усещането за спокойствие и щастие са се повишили забележително.

Децата са получавали по две капсули мастни киселини всеки ден, било им е забранено да пият газирани напитки и са се занимавали повече от обичайното със спорт.

Резултатите от експеримента обаче предизвикват недоверие у Джон Стейн, професор по неврофизиология в Университета „Оксфорд”. Според него, мастните киселини могат да повишат способността за четене при децата с дислексия, а също така да подобрят общото поведение на малолетните престъпници. Той не отхвърля напълно изследването на прфо. Пури, но счита, че „много трудно могат да се направят сериозни изводи, защото на тази възраст при децата настъпват различни изменения и е напълно възможно наблюдаваните резултати да са просто стандартен скок на растежа”.

Рибата (особено скумрия, пъстърва, селда, риба тон) е най-добрия източник на омега-3 ненаситени мастни киселини, а омега-6 се съдържат в зърнения хляб, почти всички растителни масла, яйцата и птичето месо.

Loading
дневен бюлетин

галерии