подрастващото дете

Петте най-добри начина да научим детето на дисциплинаПетте най-добри начина да научим детето на дисциплина

Първата и много важна стъпка е да изясним причината за проблема

Отглеждането на дете никога не е било лесна работа. Трябва да се считаме за щастливци, ако имаме добре дисциплинирано дете. Децата по природа са непослушни, но, ако не се контролират, стават непокорни и започват буквално да ни предизвикват. Не е лесно да се справим с такива деца – дисциплинирането трябва да стане по подходящ начин, за да ги вкараме в правия път без да ги нараняваме физически или емоционално.

Има много потенциални причини за непокорството на едно дете. Понякога проблемът е свързан с психологически аспекти или пък детето може да е свикнало на твърде много грижи и да не е било правилно насочвано в развитието си от родителите. Възможно е и детето да е хиперактивно и да не умее да освобождава енергията си. Причините може да са много, но ние ви предлагаме пет от най-добрите начини по пътя за справяне с проблема.

Анализ на причините

Преди да започнем да контролираме непокорното поведението на детето, е добре да открием какво е предизвикало проявата на този проблем. Когато знаем първопричината за неподходящото поведение на детето, ще се справим с дисциплинирането му по-лесно, разбира се, с помощта на правилния подход. Ако детето се нуждае от медицинска помощ, а ние се държим с него студено и му се караме, това може само да доведе до нови проблеми. Затова познаването на причината е задължително и важно за всеки родител.

Да ангажираме детето с нещо полезно и интересно

Когато детето внезапно избухне, можем да опитаме да го разсеем с нещо креативно, полезно и интересно - рисуване, танци, пеене и други подобни дейности. Това ще помогне не само то да изразходи повече енергия, но и ще го научи на нещо ново. С този метод непокорното поведение на детето може да се контролира до голяма степен.

Да поставим основни правила

Вместо да оставяме детето да върши каквото си поиска, по-добре да изработим график по часове и в него да включим нещата, които трябва и които не трябва да прави през това време. Важно е да дадем на детето да разбере какви последствия ще има, ако задачата не е свършена навреме. Поставянето на такива основни правила кара детето ясно да разбере, че не може да прави каквото си иска и да се качва на главата на родителите си.

Да не се предаваме пред исканията на детето

Някои деца постоянно искат нещо и, когато исканията им не се изпълнят, са склонни да избухват. Не трябва да се предаваме и да изпълняваме всички прищевки на децата си. Важно е да сме твърди, понякога дори с хладно отношение и да покажем на детето, че няма да се измъкне.

Да даваме пример за добро поведение

Важно е у дома да говорим на добър език, да оставяме децата да гледат добри филми и програми по телевизията и като цяло да ги възпитаваме в добра среда. Детето трябва да е обградено от правилните неща, които да му служат за добър пример.

Трябва да помним, че всичко, което правим, оставя впечатление върху невинното съзнание на децата ни. Затова правилните думи, действия и поведения около децата са важни, за да имат добър пример за подражание.

Loading
дневен бюлетин

галерии