подрастващото дете

Миенето на зъбите от ранно детство ги пази здрави години напредМиенето на зъбите от ранно детство ги пази здрави години напред

Здравето на детските зъби е сред най-важните приоритети в хигиената

Навикът да се полагат необходимите грижи за зъбите, заложен още в детството, ги запазва здрави за много години напред, твърди Анита Алм - изследовател в Гьотеборгската медицинска академия „Салгренска”. Това заключение тя прави, след анализ от наблюдението на повече от 500 деца на възраст от 1 до 15 години.

Според изнесените от нея данни, рискът от кариес на 15-годишна възраст е 5 пъти по-голям при децата, които са имали такъв и когато са били на 3 години.

В Швеция е практика стоматолозите да правят беседи с родителите за хигиената на устната кухина, още когато детето навърши 1 година. Децата на родители, които не са се погрижили за здравето на детските зъби навреме и не са водили детето на преглед, средно 2 пъти по-често страдат от кариес в сравнение със своите връстници, чиито родители редовно са ги водели на стоматолог и са следяли за правилното миене на зъбите, подчертава Алм.

Друг немаловажен фактор е храната, изтъква още тя, цитирана от Би Би Си. Децата, които получавали бонбони повече от веднъж седмично, и онези, които повече от 3 пъти дневно са пили лимонада или са яли сладко и сладолед, страдат по-често от кариес в подрастваща възраст.

„Наблюденията показват, че навикът за миене на зъбите 2 пъти дневно с паста за зъби, съдържаща флуор, помага за запазване на здравето им за много години напред”, обобщава изследователката.
етикети:

Loading
дневен бюлетин

галерии