подрастващото дете

Как да мотивираме детето да спортуваКак да мотивираме детето да спортува

В детска възраст спортът трябва да е най-вече забавление

Спортуването в младежки отбор е чудесен начин детето ни да извършва достатъчна физическа активност. Отборната среда го учи и на специфични умения като работа в екип и ефективна комуникация с другите. Ако обаче детето не е особено ентусиазирано да спортува, нашите нагласа и методи за мотивация могат да ни помогнат да променим отношението му към физическата активност. Най-важното, което не трябва да забравяме, е да не караме насила децата си да практикуват спорт, който не искат.

1. Първо е добре да разучим различните опции за спортни отбори в района. Трябва да търсим място, които насърчава децата да играят честно и да се забавляват, вместо да се състезават, особено ако детето ни до сега не е тренирало точно този спорт и се колебае дали ще му хареса.

2. След това трябва да представим различните опции пред детето и да го оставим само да избере какво иска да спортува и към кой отбор да се присъедини.


3. Следващата стъпка е да купим на детето специални принадлежности за спора. Ако например изпраният спорт е футбол, е добре да оставим детето само да избере топката и екипа си, за да се вълнува повече за играта.

4. Ако разполагаме с малко повече време, можем да обсъдим с треньора да се присъединим като доброволци и да играем ролята на съдии о време на играта например. Активното ни участие може да успокои тревожността на детето и да го накара да се почувства по-комфортно, докато спортува.


5. Ако все пак не можем да участваме като доброволци, е добре да посещаваме тренировките и игрите на детето. Това ще му покаже, че го подкрепяме.

6. Вкъщи пък можем да упражняваме основите на спорта в приятен формат. Например да си подаваме футболната топка в задния двор или да се упражняваме да вкарваме кошове на баскетболното игрище в парка. Това ни дава възможност да прекарваме повече време с детето си, докато то подобрява спортните си умения и се забавлява.


7. Добре е да наблягаме на забавната страна на спортуването и на това колко е полезно за здравето. За да му е приятно на детето, не трябва да го подлагаме под напрежение да се справя по-добре.

Loading
дневен бюлетин

галерии