подрастващото дете

Децата и лекарстватаДецата и лекарствата

Как да убедим детето, че лекарствата са от полза и не са страшни

Във всеки дом има своеобразна домашна аптечка, в която има и лекарства за децата. За нея обаче трябва да полагаме специални грижи, за да намалим риска от нежелани прояви.

Специалистите съветват:

Не съхранявайте лекарства с изтекъл срок на годност

Срокът на годност на повечето лекарства като правило не надвишава 2-3 до най-много 5 години, а тези, които са приготвени в аптеката по поръчка са с още по-кратък срок (около 10 дни). Отварите, инсулинът и някои антибиотици следва да се съхраняват в хладилник при температура от 2 до 10 градуса.

Друга част от медикаментите трябва да се съхранява на тъмно.

Ако таблетките са останали без опаковка или са с липсващ етикет, по-добре ги изхвърлете.

Как да даваме лекарствата

Децата на възраст до 5 години трябва да приемат лекарства под формата на сиропи, микстури или отвари просто защото не умеят да гълтат таблетки и капсули.

Препаратите, съдържащи йод, железни соли или киселини, трябва да се приемат с помощта на тръбичка, за да не се уврежда зъбния емайл на детето.

На най-малките деца лекарствата трябва да се дават с помощта на чаена лъжичка, поставена отстрани, дълбоко в устата.

Децата, които вече могат да приемат таблетки, но го правят с явно неудоволствие например заради горчивия вкус, може да преодолеят неприятното чувство като непосредствено преди изпиването на хапчето сдъвчат листо от мента или портокалова коричка.

Част от таблетките могат да се стрият на прах, да се смесят с растителна мазнина или да се вземат с мляко. След това предложете на детето си лъжичка сладко или мед.

Ако лекарството се приема по време на хранене, не го смесвайте с храната, защото малкото дете може да си изгради трайно отвращение към яденето.

Ако детето въпреки всичко не иска да пие лекарства

По правило само малките деца не възприемат необходимостта от лечение. С тях нерядко възникват проблемни ситуации - когато отказват да приемат микстури и сиропи. В този случай се налага да натиснете леко бузките на нивото на зъбите и да излеете в полуотворената уста лекарството с помощта на лъжичка. При новороденото или кърмачето трябва само да стиснете нослето му и тогава детето веднага ще отвори уста и ще глътне лекарството.

Най-често лекарствата се дават след хранене - за да не раздразнят лигавицата на стомаха, но понякога приемането трябва да става преди ядене. Таблетките следва да се гълтат с много вода – честите малки глътки помагат за по-бързото преминаване на лекарството в стомаха.

Полезна информация за родителите:

1 чаена лъжичка се равнява на 5 мл течно лекарство, десертната – на 10 мл, а супената – на 15 мл.

Loading
дневен бюлетин

галерии