подрастващото дете

Част от съвременните детски книги могат да провокират стрес у децатаЧаст от съвременните детски книги могат да провокират стрес у децата

Децата днес възприемат много повече информация от връстниците си преди 20 години

Съдържанието и оформлението на детските книги не се контролира от никого. Специалистите съветват като родители да подхождаме внимателно към купуването на книгите, предназначени за деца.

Голям интерес днес има не само към класическите детски приказки. Детските книги на новите съвременни автори и чуждестранните издания, които се отличават с ярки картинки и красиви корици, привличат погледите и на деца, и на родители. Но текстовете в тези книжки често дават информация, която е напълно неподходяща за възрастта на техните читатели.

Според психолозите съвременните деца поради спецификата на живота възприемат много повече информация отколкото техните връстници преди 15-20 години. Част от този океан от информация са и книгите. В това по правило няма нищо опасно и вредно, но много определени като детски книги могат да провокират стрес у детето, особено в по-ранна възраст.

Това не означава, че трябва да забраним на децата да четат такива книги. Напротив - новите книги и играчки им помагат да се адаптира към външния свят, а забраните могат да породят страх, несигурност и естествен стремеж да се пробва забраненото.

Просто трябва да контролираме какво четат децата ни и да обясняваме или пропускаме някои части от съдържанието.

Loading
дневен бюлетин

галерии