подрастващото дете

Ако детето се уморява и не се справя в училищеАко детето се уморява и не се справя в училище

Причината може да е и в проблем с очите

Ако детето ви е станало твърде капризно и раздразнително, постоянно се оплаква, че е уморено, а успехът му в училище не е предишният, проверете дали не страда от далекогледство.

Това състояние често се проявява в детството, като първите му симптоми привидно са твърде далеч от типичните за очните болести. Колкото по-рано се постави диагнозата и се назначи начинът за корекция на зрението (очила или контактни лещи), толкова по-големи са шансовете да бъдат избегнати от усложненията - хиперметропия, кривогледство, синдром мързеливо око и т.н.

Ако пък офталмологът открие на детето късогледство и нелекувано то прогресира, това може да доведе до нарушаване на потокът на вътреочната течност, а след това до повишаване на вътреочното налягане и до развитието на глаукома.

Далекогледството е скрита патология на рефракция на окото, когато изображението на предметите се формира зад ретината.

При лека степен на заболяване човек вижда добре и наблизо, и надалече, но очите бързо се уморяват и при зрително натоварване се появява главоболие.

Средната степен на далекогледство се характеризира с добра видимост на отдалечени и лоша видимост на близки предмети.

При висока степен на заболяване човек вижда лошо и в двата случая, тъй като способността на очите да фокусират изображението върху ретината се оказва изчерпана.

Далекогледството не винаги се открива при обикновената проверка на зрението. Необходимо е пълно офталмологично изследване, в хода на което се проверява остротата на зрението както на разстояние, така и наблизо. Профилактиката на далекогледството се изразява в спазването на режим за качествено осветяване, редовно зрително напрежение с активен отдих, редовно провеждане на гимнастика на очите.

Loading
дневен бюлетин

галерии