подрастващото дете

8 съвета как да предотвратим хранителните разстройства у детето8 съвета как да предотвратим хранителните разстройства у детето

На първо място трябва да го научим да харесва външността и тялото си

Стига да знаят как, родителите без особени усилия могат да предотвратят появата на по-късна възраст на сериозни психични проблеми, които водят до хранителни разстройства като анорексия и булимия при децата.

Съветите на специалистите:

1. Най-важното, което трябва да направите преди да започнете да говорите с детето си, е да осъзнаете за себе си до каква степен общоприетото мнение е повлияло на възгледите ви за външност и красота. След това трябва да се научите да се харесвате такива, каквито сте, и чак тогава да запознаете детето с генетичните особености на женското и мъжкото тяло, с идеята за предубежденията и с други свързани с външния вид на тялото теми. Обяснете например, че пълнотата в областта на бедрата, талията и ръцете е генетична обусловеност на женския организъм, запас от вещества и едновременно с това защита на плода (в областта на талията) от студ и механични увреждания.

2. Задайте си въпроса: “Не изисквате ли самите вие твърде много от детето по отношение на външността му?”. Разбира се, особено често това се отнася до момичетата. В повечето случаи именно критиката е прекият път към булимията и анорексията.

3. Обсъждайте с детето най-важните въпроси:

- за вредата от коригирането на тялото с помощта на диети;
- за ползата от физическите упражнения както за фигурата, така и за здравето като цяло;
- за това колко са важни редовното хранене (поне 3 пъти дневно) и консумацията на разнообразна храна.

Освен това вие самите трябва да бъдете нагледен пример за правилно хранене и физическа активност.

4. Обяснете на детето си, че физическите упражнения не трябва да се приемат само като средство за изгаряне на мазнините и калориите, а и да носят радост и удоволствие. Пълноценният живот с радостни емоции е залог за хубава фигура и е определящ фактор за предотвратяване на хранителните разстройства.

5. Поговорете за това, че не е нужно да се избягват спортни занимания като танци, плуване, фитнес, само защото там някой може да забележи несъвършенствата на тялото.

6. Учете детето да възприема хората не по външността, а по думите, действията и мислите.

7. Убедете го, че трябва да се стреми към индивидуалност, а модерният образ на слабите момичета е наложен с цел да се продават добре едни или други стоки.

8. Поощрявайте активността на детето, хвалете го често дори за най-малките постижения. Не ограничавайте по своя прищявка количеството калории, които приема. Основание за ограничение могат да бъдат само лекарските препоръки. Просто хранете децата си правилно и с качествена храна и така ще сте сигурни, че сте направили всичко по силите си да предотвратите хранителните разстройства.

Loading
дневен бюлетин

галерии