бебето

Здравословна диета за кърмещата майкаЗдравословна диета за кърмещата майка

Кои са важните за развитието на бебето хранителни вещества, които да му осигурим чрез кърменето

Кърменето е особено важен етап от развитието на бебето. Природата е оформила женското тяло по такъв начин, че майката да е основен източник на храна за детето си поне през първите 6 месеца от живота му. Диетата, която спазваме през периода на кърменето, е особено важна и за нас, и за здравето на бебето.

Докато е още в утробата, бебето получава хранителни вещества само от това, което ядем. Храната, която консумираме, се прехвърля на бебето през плацентата. То извлича каквото му е необходимо, за да расте – и, ако диетата ни не е достатъчно добра, ще си вземе необходимото от нашето тяло.

По време на бременността и кърменето трябва да се уверим, че се храним добре, защото това ще има дълготрайни ефекти върху здравето на бебето ни. Дефицитите през този период ще доведат до проблеми по-късно, когато вече сме ги забравили.

Много фактори трябва да се вземат предвид, когато се планира диетата на кърмещата майка.

Консумация на калории

Калориите са много важни за производството на енергия в тялото. Обичайно жената се нуждае от 1000-1200 калории на ден, но по време на бременността и кърменето количеството трябва да се увеличи до 1500-1700 калории на ден. Грешно е да се смята, че бременната или кърмещата жена трябва да яде за двама, защото бебето няма същите калорийни изисквания като голям човек. Яденето на два пъти повече храна ще доведе само до нездравословно напълняване, от което след това ще ни е трудно да се отървем.

Храни, богати на фибри

Фибрите са много важни за усвояването на всякакви хранителни вещества в тялото, включително на витамини и минерали. Трябва да консумираме храни, богати на фибри, за да поддържаме и доброто движение на червата си. Подходящи източници на фибри са плодовете, зеленчуците, бобовите култури и зърнените продукти.

Пресни плодове и зеленчуци

Винаги е по-добре да ядем пресни плодове и зеленчуци, които са в сезон, вместо консервирани или замразени продукти. Консервирането отнема много от полезните хранителни вещества в тези храни. Плодовете и зеленчуците осигуряват важни витамини и минерали които са необходими за растежа на бебето.

Млечни продукти

Млякото, млечните продукти и яйцата са много важна част от диетата на кърмещата майка. Бебето се нуждае от много калций и витамин D за здрави кости и зъби, а в млякото тези хранителни вещества са в изобилие. Яйцата са отличен източник на фолиева киселина и калций. Фолиевата киселина е важна за правилното развитие на мозъка и гръбначния стълб на детето.

Много течности

Кърмата се състои основно от вода, затова е важно да пием достатъчно течности, докато кърмим. Ако не пием достатъчно вода, има голям риск и ние, и бебето да се дехидратираме. Течностите са важни и за доброто кръвообращение и за разнасянето на хранителните вещества из цялото тяло.

Loading
дневен бюлетин

галерии