бебето

Здравословна диета за кърмещата майкаЗдравословна диета за кърмещата майка

Какви храни да избягваме и какви да предпочитаме, за да осигурим на бебето си необходимите витамини и минерали

Кърменето може да изтощи много младата майка. Затова е важно да знаем кои храни ще ни помогнат да се заредим с енергия и кои е добре да избягваме, за да не си направим лоша услуга.

Ако сте виждали кърмеща майка, която се храни, значи знаете как изглежда истинският глад. Също като подрастващите тийнейджъри-спортисти, кърмещата майка може да поглъща огромни количества храна. Способността да храним новородено бебе с помощта на това, с което ние се храним, е невероятна дарба.

Кърмата е перфектната храна, от която едно бебе се нуждае. Но как можем като майки да направим най-доброто за бебето си? Като контролираме диетата си и поддържаме производството на кърма в организма си, разбира се. Ето няколко съвета, които ще помогнат на кърмещата майка да се храни по оптимално здравословния начин за себе си и за детето си.

Колко калории трябва да приема кърмещата майка

Една жена, която кърми, не трябва да брои калориите, които консумира. Тя трябва да яде винаги, когато огладнее. Ако се притесняваме за правилното количество калории, докато кърмим, можем да изчислим количеството, което сме консумирали преди да забременеем и да прибавим 300-500 отгоре. Това обикновено прави около 2000-2700 калории на ден. Кърмещата майка не трябва да намалява калориите драстично, особено през първите месеци след раждането, защото в противен случай кърмата ще намалее или дори спре.

Какво трябва да яде кърмачката, за да има достатъчно мляко

Съществува един мит за кърменето – че, за да имаме достатъчно кърма, трябва самите ние да пием мляко. Наистина е важно да се хидратираме добре, за да произвежда организма ни кърма, но пиенето на мляко не е магически трик, който ще ни помогне за целта.

Най-полезна за кърмата е балансираната диета на майката – с много протеини, калций, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Приемането на достатъчно течности също е важно, особено пиенето на достатъчно вода.

Дори и една кърмеща жена да не се храни балансирано, бебето й пак ще получава нужните витамини и минерали. Каква е уловката ли? Запасът от витамини и минерали на майката ще намалее драстично и скоро ще усети липсата на енергия.

Ето един пример за добре балансирана диета за кърмещата майка:

Закуска

1 яйце (варено или на очи);
2 филии пълнозърнест хляб с 2 ч.л. масло;
1 порция плодове или 1/2 чаша плодов или зеленчуков сок;
1 купичка обезмаслено мляко.

Похапване преди обяд

1 купичка зърнена закуска;
1/2 купичка обезмаслено мляко;
1 порция плодове.

Обяд

Сандвич със 100 г пуешко месо, 1 бейгъл и 2 ч.л. майонеза;
Голяма салата с различни зеленчуци и 2 с.л. нискомаслен дресинг;
1 купичка обезмаслено мляко;
1 порция плодове.

Следобедна закуска

1 мъфин и 1 с.л. фъстъчено масло;
1 порция плодове.

Вечеря

100 г говеждо или птиче месо;
Голяма салата с 2 с.л. нискомаслен дресинг;
1 порция варени броколи;
1 сладък картоф.

Похапване преди лягане

1 купичка варена овесена каша;
1/2 купичка обезмаслено мляко;
1 порция плодове.

Какви храни трябва да се избягват

Някои кърмещи майки откриват, че бебето им не реагира добре на кърмата, когато са яли определени храни. Сред тях са например силните ароматни продукти като лук, чесън, къри.

Други храни пък водят до отделянето на газове в организма на майката, което съответно води до газове и при бебето. Такива продукти са броколите, зелето, карфиолът, бобовите култури.

Най-доброто, което можем да направим за бебето си е да пробваме тези храни една по една и след няколко часа да наблюдаваме дали бебето реагира негативно на кърмата. Ако е така, трябва да се опитаме да ги избягваме и да следим дали...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии