бебето

Сън и хранене - по режимСън и хранене - по режим

Времето за сън и хранене на бебето са предпоставка за доброто му здраве

Залог за правилното развитие на новороденото бебе е дневният режим. Преди всичко това се отнася до правилната организация на съня и бодърстването.

Известно е, че малкото бебе спи между 20 и 22 часа в денонощието и сънят се прекъсва само по време на кърменето. Но децата на 2-3 месеца вече спят по 16-18 часа (10-11 – през нощта и 6-7 часа през деня). След всеки сън детето трябва да се храни, а след всяко хранене – да постои будно.

С възрастта периода на бодърстване разбира се се увеличава и затова промеждутъците между съня и храненето трябва да бъдат запълнени с интересни игри, които са и от полза за развитието на бебето.

Педиатрите са единодушни в мнението си, че сънят на детето на всяка възраст ще бъде здрав, когато то заспива след спокойна игра, в тишина и в добре проветрена стая, при условие, че върху очите му няма падаща светлина. В разрез с навиците на всички грижовни майки и баби детето не трябва да се носи на ръце, да се люлее или да се оставя да спи в леглото на възрастните.

Най-сладкият сън е на чист въздух. Правилно е бебето да бъде облечено според сезона и да бъде извеждано на чист въздух – неслучайно в парка то заспива много бързо и се радва на здрав и дълъг сън.
етикети:

Loading
дневен бюлетин

галерии