бебето

С какви зеленчуци да захраним най-напред бебетоС какви зеленчуци да захраним най-напред бебето

Сред най-подходящите като първи избор са морковите и граха

Повечето бебета започват да приемат твърди храни, докато още сучат – на възраст между 4 и 6 месеца. Бебето, което може да си държи главата изправена, да седи без да го поддържаме и да гледа какво му слагаме в устата, докато го храним, е готово да приема твърда храна. Зеленчуците като пюрирани моркови и грах са сред най-добрите първи избори за твърде храни, с които да започнем да храним бебето си. Препоръчително е да избягваме зеленчуци със силен вкус или които не се пюрират добре като зеле и чушки.

Зеленчуци за начинаещи

Чистите и леко меки зеленчуци са най-добрият избор за малкото бебе. Морковите, картофите, зеленият грах и тиквата са еднакво подходящи според специалистите от MedlinePlus. Първоначално можем да започнем да варим зеленчуците, докато не омекнат и да ги пюрираме с блендер. Добре е да прецедим полученото пюре през сито, за да се уверим, че не са останали буци, обелки или семена. Целта е да храним бебето с около 3 с.л. зеленчуково пюре 4 пъти дневно.

Мачкани зеленчуци

Когато бебето свикне с твърдите храни, можем да започнем да му предлагаме мачкани зеленчуци като моркови, картофи или броколи. Мачкането оставя по-твърди парчета в храната в сравнение с пюрирането, но все пак не трябва да забравяме да махаме големите буци или остатъците от обелки. Някои зеленчуци съдържат високо ниво нитрати, които могат да са токсични за бебето, ако се консумират в големи дози. Затова е препоръчително да оставим зелените листни зеленчуци и цвеклото за по-нататък – след навършването на първата годинка.

Храненето

Ако даваме на бебето зеленчуците по отделно, ще разберем по-лесно кои предпочита и кои предизвикват лоша реакция. След като сме разбрали кои зеленчуци обича бебето, можем да пробваме да смесим два вида заедно – например мачкани моркови и грах. Пюретата и по-едрите мачкани зеленчуци не трябва да се слагат в шишето на бебето, специалистите препоръчват да се поднасят в чиста купичка с чиста бебешка лъжичка. Ако храним бебето директно от бурканче, което след това отново затваряме, крие рискове от замърсяване и развитие на бактерии.

Какво да вземем предвид

Зеленчуците не са най-добрата първа стъпка към приучаването на бебето към твърди храни, но, ако започнем да ги даваме преди плодовите пюрета, шансът детето ни да ги яде и за в бъдеще е много по-голям. Тъй като плодовете са по-сладки, бебетата обикновено ги предпочитат, което означава, че на по-късен етап могат да откажат да ядат зеленчуци, ако вече не са научени.
етикети:

Loading
дневен бюлетин

галерии