бебето

Променят ли се хранителните навици на детето след 15-тия месецПроменят ли се хранителните навици на детето след 15-тия месец

Как да накараме децата си да се хранят здравословно през най-активния период от развитието им

Ранните години на детското развитие са вълнуващо и предизвикателно време за новите родители. Моторните умения и речника на прохождащото дете се увеличават с всеки изминал ден. Особено важен етап от развитието на детето е периодът между 15-тия и 18-тия месец.

Тогава децата започват да възприемат себе си като автономни личности и се стремят за отстояват предпочитанията си. Това е и периодът, когато детето започва да се храни само, и тези два фактора оказват въздействие върху хранителните му навици.

15 месеца

На 15-месечна възраст повечето деца могат да ходят и да ядат с пръсти удобни за хващане храни, а често и подходящи лъжички и вилички. Добре е да имаме предвид, че всички деца са различни, затова, ако някои от тези постижения нашето дете достига по-късно, това обикновено не е проблем.

През 15-тия месец на детето може да започнат да му никнат кътните зъбки и това да доведе до няколко безсънни нощи, но от друга страна ще помогне и за разширяването на разнообразието от храни. В този промеждутък децата обичат да ядат твърди бисквити и други продукти, с които да масажират поникващите зъбки.

Предпочитанията на детето

След 15-тия месец детето може спокойно да яде повечето видове храна. Вече не е необходимо да правим на пюре всичко, но все пак повечето малки деца предпочитат меки храни, които са лесни за дъвкане и гълтане. На 15 месеца детето ще яде почти всичко, стига да е нарязано на малки парченца, удобни за хващане с ръка.

Това е възрастта, в която детето започва да говори и да настоява за предпочитанията си сред храните. Трябва да се уверим, че не яде твърде много сладко и приема достатъчно плодове и зеленчуци. Ако още през този период се прекали с десертите, има голяма вероятност детето да стане злоядо и да отказва да се храни здравословно.

Силата на думата „не”

Много родители са учудени, когато детето започне да използва за щяло и нещяло думата „не” на 15-месечна възраст. При някои деца това значи внезапно да не може да се угоди с храната. Най-доброто разрешение на ситуацията е да имаме няколко вида храна и да предлагаме на детето да избере или единия, или другия. Изборът го кара да се чувства все едно контролира ситуацията и, ако веднъж приеме да яде определена храна, е по-вероятно да започне да я приема и за в бъдеще.

Добри хранителни навици

Подобрените физически способности на детето позволяват след 15-тия месец в менюто му да бъдат въведени много нови храни. Ако поднасяме храните като нещо забавно, вече независимото и пъргаво дете ще започне да се храни по-здравословно още от малко.

На 15-месечна възраст всеки ден е приключение, пълно с открития за децата. Ако напътстваме разумно хранителните му навици през този период на бърза промяна, и децата, и ние ще извличаме ползите занапред.
етикети:

Loading
дневен бюлетин

галерии