бебето

Недостигът на желязо при бебетата има трайни последициНедостигът на желязо при бебетата има трайни последици

Железният дефицит у най-малките ги прави по-късно срамежливи и необщителни

Недостигът на желязо в кръвния серум през първата година от живота на бебето влошава неговото по-нататъшно социално и емоционално развитие. Същевременно наличието или липсата на анемия (понижено ниво на хемоглобин и/или на еритроцити) не оказва съществено влияние на бъдещите способности на детето, съобщава доктор Бетси Лозоф от Университета на щата Мичиган.

Хемоглобинът се смята за основен показател, по който може да се установи наличието на анемия, но не и недостига на желязо. Резултатите от новото изследване показват, че изследването на хемоглобина трябва да се замени с по-подробен анализ на кръвта.

Лозоф заедно със своите колети е изследвала социалното и емоционално поведение на 77 деца на възраст 9 месеца, които били смятани за напълно здрави.

При 28 от тях учените открили недостиг на желязо и анемия, а при други 28 - ниска концентрация на желязо в кръвния серум без наличие на анемия. Само при 21 деца е било регистрирано нормално ниво на желязо в кръвта. Независимо от нивото на желязо, всички деца са получавали течен железен сулфат - по 22 мг всеки ден в продължение на 3 месеца.

Съпоставяйки данните от нивото на желязо в кръвта и социално-емоционалното поведение на децата в по-късна възраст, изследователите, цитирани от Ройтерс, заключават, че децата с по-ниска концентрация на желязо през първата година от живота си са по-срамежливи и по-малко общителни.

Loading
дневен бюлетин

галерии