бебето

Килограмите са от значение още от бебешка възрастКилограмите са от значение още от бебешка възраст

Теглото на новороденото влияе на психичното му здраве и като възрастен

Основите на психичното здраве се формират още в майчината утроба. Новородените, които са с тегло под нормата, в по-нататъшния си живот страдат по-често от фобии и депресия.

Канадски учени от университета на провинция Алберта под ръководството на Йен Колман са анализирали данните от дългосрочно изследване, проведено във Великобритания. 4,6 хиляди души, родени през 1946 г., в продължение на 50 години редовно участвали в различни изследвания и анкети. Експериментът приключил, когато участниците навършили 53-годишна възраст.

Установено е, че колкото по-ниско било теглото на човека при раждането му, толкова по-голям бил рискът от възникване на проблеми с психиката.

Учените смятат, че теглото под норма обикновено е резултат от преживян от бъдещата майка стрес, който влияе негативно на кръвоснабдяването на матката и на осигуряването на достатъчно хранителни вещества за плода. Закономерно повишеното ниво на стресови хормони в организма на майката може да повлияе на развитието на нервната система на бебето и след неговото раждане.

Loading
дневен бюлетин

галерии