бебето

Четири мита за бебетата и техния сънЧетири мита за бебетата и техния сън

Какво е добре да знае всяка майка за приспиването на бебето си

Това е нещо, за което всяка майка си мечтае – моментът, в който бебето най-после спи през цялата нощ. И не само тя мечтае за това. Съпричастните приятели, роднини, съседи и дори педиатърът са склонни да ни дават съвети как да накараме бебето да спи кротко след почти магическата граница на третия месец.

Има само един проблем: голяма част от тези съвети са подвеждащи. Родителите са склонни да опитат всичко, надявайки се да накарат бебето си да заспи рано, но дори с най-добри намерения много майки по невнимание причиняват проблеми в режима на съня на децата си. Ето няколко от най-разпространените митове за бебетата и приспиването им.

1. Никога не е твърде рано да научим бебето да спи по график

Не е така. Ако родителите са разумни, те ще се откажат от илюзията да контролират съня на бебето през първите 1-2 месеца след раждането. През първите седмици от живота си новородените имат свой собствен график и нашата работа е да се пригодим по него и да задоволяваме нуждите им.

Бебетата не се раждат с изграден циркаден ритъм. Той се развива с времето. Това означава, че майките трябва да се опитат да си почиват през същите странни часови диапазони, когато и новородените им бебета спят. Щом веднъж бебето надрасне този период, то започва да си изгражда чувство за цикъла на деня и нощта.

2. До 3-месечна възраст бебетата трябва да са се научили да спят през нощта

Ако бебето ни не спи през цялата нощ, когато навърши 3 месеца, това не значи, че нещо не е наред. На тази възраст много бебета спят по 5-6 часа наведнъж – което все пак е много по-добре от едночасовите дрямки, към които майките до тогава е трябвало да се пригаждат. Но дори и бебето ни да не спи и по 5-6 часа през нощта, това също не е необичайно – някои новородени започват да го правят едва на 4-месечна възраст.

3. Ако прибавим оризова каша към шишето преди лягане, бебето ще спи по-дълго

В някакъв момент можем да чуем подобни съвети. Дори някои педиатри вярват на този мит. Но, дори и това да звучи логично до някаква степен, няма доказателства, че наистина работи. Според резултатите от проведените изследвания бебетата, които ядат оризова каша преди лягане не спят по-дълго от останалите.

Но, което е още по-важното, даването на оризова каша на бебета, които не са навършили 4 месеца, е дори опасно. Ако храносмилателната система на бебето не е достатъчно развита, кашата може да предизвика дискомфорт или дори да доведе до хранителна алергия.

Най-добре е да се придържаме към стандартното шише с мляко преди лягане и да оставим бебето да се събуди от глад, а не от болки в стомахчето, твърдят експертите.

4. Важно е да откликнем веднага на плача на бебето през нощта – защо иначе бихме имали бебешки монитор

Няма един единствен правилен начин да приспиваме бебето си. Но някои майки са толкова тревожни по отношение на благополучието на бебето си, че често прекаляват с вниманието през нощта. С бебешките монитори родителите могат да чуят всеки звук, който издаде бебето, но не е необходимо светкавично да се реагира при всяко изхленчване.

Един от най-големите източници на проблеми със съня при новородените е добронамерената майка, която е прекалено грижовна при всеки звук, който бебето издава. Щом навършат 4 месеца бебетата наистина трябва да започнат да се учат на техники как да се успокояват сами, когато се събудят посред нощ.

Ако бебето изплаче, но памперсът е чист, няма нищо изплюто и няма привидни признаци на дискомфорт, е добре майката да се увери, че детето й е наред, след което да излезе от стаята, за да му позволи да се научи да заспива отново само. Това, което родителите...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии